Ресурс от 5 500 000 лв. утвърди Управителният съвет на Държавен фонд  „Земеделие”  (ДФЗ) за развъдните асоциации по Схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2018 г., съобщиха от пресофиса на фонда. 
 
През месец март 2018 г. е изготвена нотификация пред ЕК за промяна на схемата за държавна помощ с оглед тенденцията от последните три години за увеличаване на броя на животните под селекционен контрол, което рефлектира върху предоставения по държавната помощ ресурс, както и за постигане на по-ефективен контрол върху извършваните дейности и изразходваните средства. Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.
 
През 2017 г. по линия на помощта е усвоен  финансов ресурс  в размер на  6  495 570  лв., за които са кандидатствали 47 развъдни организации и ИАСРЖ за извършване на развъдна дейност с 1 482 455 животни, отглеждани от 4 590 бр. бенефициенти.
Предстои ДФЗ да изготви указания за прилагане на държавната помощта, допълниха от фонда.