x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

484 кг/дка е средният добив от ечемик в Търговищко

Приключи прибирането на рапицата в областта

484 кг/дка е средният добив от ечемик в Търговищко
Автор: Фермер.БГ
484 кг от декар е средният добив от ечемик, прибрана от стопаните в Търговищко. Според данните на Областната дирекция „Земеделие“ (ОДЗ), цитирани от БТА, добивът е по-нисък от миналата година с близо 20 килограма. 
 
В петте общини на област Търговище са засети общо 38 213 декара с ечемик, като в сравнение с миналата година има лек спад. През миналата стопанства година там са били засети 41 753 декара с тази култура. 
 
Най-високи добиви от ечемик отчитат земеделските производители от община Търговище, които са прибрали средно по 510 кг от декар, допълни експертът в земеделската дирекция Драгомир Драгнев, цитиран от агенцията. 
 
Приключило е прибирането на 53 631 декара с рапицата при много среден добив - 214 кг/декар. В сравнение с миналата година – средният добив тогава е бил 341 кг/декар, посочват от ОДЗ. 

Основната причина за слабите добиви е безвалежният период за времето от Великден до Гергьовден, коментира Драгнев. По думите му липсата на влага се е отразила зле на развитието на културата и за формирането на добър добив.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
САРА: По-слаба реколта от пшеница, ечемик и рапица
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news