Министерството на земеделието и храните е похарчило над 4 млн. лева от парите на данъкоплатеца за луксозни джипове с всевъзможни екстри, според днешния брой на в-к Република. Покупките според изданието са направени в разгара на финансовата криза - от 2009 до 2011 г.

"Статията е тенденциозна и е направена с цел да провокира общественото мнение. Тя не отговаря на истината. Става въпрос за закупени автомобили в периода 2008-2011 г.", поясни пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му 90% от тях са закупени в края на миналия мандат и става въпрос за високопроходими автомобили, които са оборудвани за Агенцията по горите като противопожарни автомобили и затова сумата е такава.

"Тойота ланд Круизър", който струва над 160 хил. лева, е един от най-желаните джипове за подчинените на Мирослав Найденов, пише "Република". Измежду екстрите му са са 12 въздушни възглавници, подгряване на седалките и чистачки със сензор за дъжд.


През последните две години Найденов беше обвиняван в провеждане на скъпо платени пиар акции и опити да бъдат изместени от пазара различни български търговци и производители.

Според изданието директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов с пари от хазната се е сдобил, с най-новата "Тойота ланд Круизър 200" за 162 116 лева. Джипът бил абсолютно същият като този на премиера Бойко Борисов.

"Агенцията по храните не разполага с абсолютно никакъв високопроходим автомобил и не става въпрос за луксозен джип. Направена е обществена поръчка за закупуването на такъв, тъй като той е нужен, за да може агенцията да прави теренни проверки, които не могат да бъдат направени нормални леки автомобили", обясни Найденов пред Нова телевизия.