x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

31 578 пчелни семейства са регистрирани в Разградско

Пчеларите поискаха в регистрите да се включат и по-малките

31 578 пчелни семейства са регистрирани в Разградско
Автор: Фермер.БГ
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи работна среща във връзка с прилагането на Наредба №13/26.08.2016 г. за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекциозни дейности, съобщих от Областната администрация на Разград, цитирани от dariknews.bg. 
 
 
В дискусията участваха представители на Областния пчеларски съюз „Лудогорска пчела“, ОДБХ-Разград, ОД „Земеделие“, общинските администрации, арендатори и собственици на земеделски земи.
 
По време на обсъжданията бяха изяснени новите моменти във връзка с предварителното уведомяване на пчеларите от страна на земеделски производители, които ще третират посевите си с препарати, които биха могли да увредят пчелните семейства. През миналата година жалби за пострадали пчелни семейства вследствие на третиране на посевите без предварително уведомяване не са подадени в земеделските служби.
 
За тази година във всяка от общините са създадени комисии, които да проверяват подобни сигнали. Представители на пчеларския бранш обясниха още, че срещат проблеми не с едрите земевладелци, а предимно с дребните производители и апелираха и към тях да спазват изискванията на нормативните документи. От своя страна земеделците призоваха общините да актуализират регистрите на пчелините, като включат собствениците на по-малък брой кошери.
 
 
Според регистрите в земеделските служби към 2017 г. в Област Разград са регистрирани 322 пчелари с 31 578 пчелни семейства. Земеделските производители са около 2000, като само 32 от тях членуват в Асоциацията на зърнопроизводителите и по линия на организацията си се уведомяват за нормативни промени и се съобразяват с тях, а с останалите комуникацията на земеделските служби въпреки съвременните начини на свързване е по-трудна.
 
Пчеларите поставиха и въпроса с третирането с турски препарати, които в България са забранени, а областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че ще помоли валията на Одрин Гюнай Йоздемир, с когото наскоро бе подписана Декларация за сътрудничество и съвместна дейност, да засили контрола на границата от турска страна по отношение на недопускането на тези препарати в България.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пчелар: За да работи ефективно, българското земеделие трябва да се обедини
 
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
14.12.2018 | 19198 прочитания
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ е достъпна след индивидуална регистрация

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news