Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

301,44 кг. храни от животински произход са насочени за унищожаване

От БАБХ са извършили над 2400 проверки в цялата страна за изминалата седмица

301,44 кг. храни от животински произход са насочени за унищожаване
Автор: Фермер.БГ
През изминалата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха близо 2436 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене.
 
От тях 2385 по текущ  официален контрол и 51 по сигнали и жалби на граждани. Издадени са 114 Предписания и са съставени 32 Акта за установяване на административно нарушение, като 1 обект е с временно преустановена дейност.
 
В резултат на проверките са насочени за унищожаване 301,44 кг. храни от животински произход - млечни, месни и птичи продукти, които са били без идентификация, с неясен произход, без етикет или с изтекъл срок на годност. 10 кг. мазнина - без идентификация и неяссен произход, 3,46 кг. замразена риба и 30 кг. брашно, 21 кюфтета и кебапчета които са били с изтекъл срок на годност, 59 безалкохолни напитки без етикет на български език.
 
Спрени от продажба са 50 кг. храни в обект с хранителен взрив, 16 кг. месни заготовки и руска салата, 30 шоколадови десерти, 15 безалкохолни напитки, 3 л. храни от неживотински произход и 50 л. прясно мляко - неотговарящи на изискванията на Наредба 9/2011г. 
 
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
 
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
Свързани новини
Белоречков: Ситуацията ще се нормализира февруари-март догодина
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news