Петнадесет браншови земеделски асоциации застанаха зад декларация до министър-председателя Бойко Борисов,  министър Мирослав Найденов и други ръководни фигури. Те настояват да бъдат анулирани актовете за публични държавни вземания, според които близо 6000 земеделци трябва да върнат субсидии на стойност около 20 млн. лв. за стопанската 2009 година, съобщи за Фермер.БГ председателя на Българска Асоциация "Биопродукти" Веселина Ралчева. В отговор на обвиненията на браншовите асоциации от Държавен фонд „Земеделие” обясниха, че системата за определяне на допустимите за подпомагане площи през 2009 г. не е била достатъчно точна.

Преди месец Държавен фонд „Земеделие” обяви списък с 5803 земеделски производители, които трябва да възстановят получени субсидии за 2009-а година. Това се налага, тъй като заявените от тях парцели попадат в земеделски райони, за които не се отпускат средства. За 2010-а година обаче същите земи получават субсидиите си. По думите на фермерите преценката за това кои земи трябва да бъдат субсидирани е абсурдна. Тя е направена от чиновници, които не са наясно с реалната ситуация. „Не е нормално 5803 български данъкоплатци да останат незащитени по този начин и тези хора да бъдат сюрпризирани с акт и да им се каже, че те не си обработват земите две години назад, просто е абсурдно“, коментира Ралчева. По думите й има драстични случаи, в които прекрасни градини също са изключени, като според нея вероятно е плод на техническа грешка на някой оператор.

Около злощастният списък изплуват все по-интересни и горчиви за бенефициентите казуси. След санкцията, всместо няколко хиляди лева, стопани са получили по левче. На други са спреди още хиляди левове. Повечето от списъка са получили европейските преки плащания, задържането се прави от националните доплащания. И сега все още има фермери, които нямат обяснение защо са в списъка. Най-масовият проблем, е че са санкционирани за земи, които са извън допустимия нов слой, към към тогавашна дата не е бил актуален. Получили си средства както им се полага по Кампания 2009, а заради новия редактиран многократно слой от 2010 г. се оказва, че част от земите им, които са подпомагани, вече са изключени от допустимия слой. Това създава сложен правен казус, а стопаните имат още много основателни притеснения.

Предстои орто-фото картата пак да се обновява, пак да се напасват снимките, коието според организациите ще доведе до нови проблеми и нови санкции.

 

Зад декларацията застават следните организации: Национален клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслени и енергийни култури, Българска асоциация на фермерите, Българска Асоциация Биопродукти, Сдружение „АГРАРЕН СЪЮЗ”, Фондация за околна среда и земеделие, Национална асоциация на млекопроизводителите, Асоциация за развъждане на местни - автохтонни породи в България, Регионална асоциация на млекопроизводителите - Средец, Регионална асоциация на млекопроизводителите - Карнобат, Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”, Сдружение на млекопроизводителите „Гергьовден” - гр.Стара Загора, Зърнопроизводители от Монтана, Национален съюз на градинарите в България, Национална асоциация на младите фермери в България, Национална асоциация на картофопроизводителите.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В. Ралчева: Проверени биосертифицирани земи са останали извън допустимия слой