В близките две години германският стартъп  Infarm ще оборудва в страните от ЕС мрежа от модулни вертикални ферми за отглеждане на листни зеленчуци. Компанията вече е открила над 50 ферми в Берлин, в това число в големи търговски вериги. За европейската експанзия на Infarm вече са привлечени 25 млн. долара, пише hightech.fm.

Хидропонна ферма отглежда култури по примера на правенето на вино

До края на 2018 г. мини ферми ще се появят в ред градове в Германия, а също така в Париж, Лондон и Копенхаген.

Благодарение на модулната си конструкцията фермите могат да бъдат инсталирани в кухни на ресторанти, столови, търговски зали и дори неголеми магазини.

Фермите използват принципа на аквапониката, при която няма нужда от почва – всички необходими вещества се получават от хранителен разтвор. Слънчевата светлина е заменена от светодиоди.

Технологията на Infarm позволява да се отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Засега асортиментът на стартъпа се ограничава от 200 сорта листни зеленчуци. В близките години компанията планира да се отглеждат гъби, чушки чили, домати и др.

Infarm управлява фермите дистанционно. Данните за състоянието на реколтата постъпват в облак, а служители на компанията могат от разстояние да регулират степента на осветеност и други показатели.

Големите бази данни помагат на компанията да адаптира нивото на осветеност, температурата, pH и състава на хранителните вещества за всяко едно растение. Този подход, по думите на представители на Infarm, повишава реколтата.

Ежемесечно в един модул на площ 2 кв. метра може да бъдат отгледани до 1200 растения.



В началото на февруари стартъпът привлече 25 млн. долара. Инвеститори в проекта станаха Balderton Capital, TriplePoint Capital, Mons Investments, Cherry Ventures, QUADIA и LocalGlobe. По-рано компанията получи грант от 2,5 млн. долара от Европейската комисия.

Infarm планира да открие филиали в САЩ и Южна Корея.