100 000 са агнeтата, които се отглеждат в зоните на карантина по повод шапа, а стопаните са силно притеснени как ще продадат продукцията си по Великден. По този повод засегнатите са се обърнали с молба до МЗх и БАБХ и искат от институциите да бъде намерен компромисен вариант.



Изискванията към стопаните са - животните да минат ветеринарен преглед и след това месото да бъде продавано с необходимите документи, уточниха от БАБХ. Припомняме, в края на миналата година на територията на страната бяха установени три огнища на заразата - в селата Граматиково, Резово и Кости.



Установено бе, че животните от село Резово са заразени от 21 турски бивола, преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.



37 от над 1 600 взети проби от домашни животни в село Кости бяха положителни за болестта. Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, бяха умъртвени.



В средата на месец февруари тази година при рутинни прегледи при около 15 едри преживни животни от село Стефан Караджово бяха установени клинични признаци на заболяването.



По-късно от Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че резултатите от първите взети кръвни проби са отрицателни.