За 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в „Тази сутрин“ по бТВ.
 
 
Общо 120 проверки на къщи за гости са направени до края на 2018 г., в момента те продължават, добави Порожанов.
 
„За 62 от тях има наложени финансови корекции за 10 млн. лева, от които за 32 са пълно възстановяване, което означава, че не се използват по предназначение“, каза Порожанов и уточни, че тези глоби са наложени докрая на миналата година. 
 
По думите му тези пари са в процес на възстановяване. Министър Порожанов коментира, че проблемът с къщите за гости е именно и най-вече с ползването по предназначение. 
 
„За къщи за гости, за които сме разплащали като функция на фонда, много от тях дори са и спрени. В тях са установени конфликт на интереси. За периода 2011-2016 г. над 538 сигнала са изпратени до прокуратурата, но не за къщи за гости, а въобще за цялото финансиране. Това е по директните плащания, но и за къщи за гости и за други“, каза Порожанов. В това число влизат и мерките за техника.
 
Министър Порожанов добави, че има одит по няколко частни мерки, за които е наложена санкция в размер на 11 млн. евро. Той добави, че санкцията няма да плати държавата, а тя е за сметка на финансирането, което страната получава от ЕС.