С поредното вадене на „кирливите ризи” на предишните управляващи, министър Найденов успява за пореден път да си направи PR. В същото време обаче ние за сетен път се убеждаваме какви задкулисни игри играят управлващите чрез фиктивни дружества, кухи проекти и структури, които в същото време много успешно присвояват средства от обикновения български данъкоплатец, в случая земеделски производител. И сме сигурни, че това е само една малка част от целия корупционен пъзел...

Докато Нихат Кабил е бил министър, е създадена схема за източване на 1,5 милиона лева от земеделското министерство, заяви министър Мирослав Найденов. Парите са били прехвърлени на смесено дружество между земеделското ведомство и частна руска фирма. По-голямата част от средствата все още не е похарчена и може да бъде върната в българския бюджет. Найденов ще сигнализира прокуратурата за този случай.

Схемата за източване е била следната: създава се търговско дружество, в което първоначално министерството е мажоритарен собственик, след това се увеличава уставният капитал и то с трансфер от 1,5 млн. лв. в капитала на дружеството. Това дружество няма абсолютно никаква дейност. Останалите собственици и акционери всъщност са нереални. Дружеството е създадено с цел предлагане на земеделски продукти на руския пазар. Такива до момента не са предложени и това е станало още през 2005 година по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, след това по времето на правителството на Станишев е увеличен уставният капитал. Няма абсолютно никакви дивиденти към министерството. Няма ги лихвите, тъй като тези 1,5 млн. лв. са стояли по сметки. Всъщност от 1,5 млн. лв. вече са останали 1,3 млн. лв., така че 200 000 лв. ги няма.

В същото време в Русия, близо до Москва е създадено пък от руска страна такова дружество, което също няма дейност. В момента имат претенции за 2,5 млн. долара разходи по учредяването, създали са и българско-руско дружество, така че кашата е голяма. Това е показателен пример как са отклонявани средства и как се създават кухи структури.

Според Мирослав Найденов Нихат Кабил е този, от когото би трябвало да се търси отговорност.