За периода януари – ноември 2016 г. от страната ни са изнесени 30 966 тона пресни зеленчуци и 37 867 тона пресни плодове. Това сочат данните на Министерството на земеделието и хранит (МЗХ), публикувани в оперативния анализ за основни земеделски култури.
 
 
За отчетените 11 месеца от миналата година износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 67,4% спрямо същия период на 2015 г. При пресните плодове се наблюдава спад с 3,9%. 
 
Най-голямо увеличение в износа на основни зеленчуци е отчетено при краставиците, зелето и пиперките. там стойностите се движат между 60,5% и 68,6%. Износът на марули, лук, гъби и патладжани нараства от два до над осем пъти спрямо същия период на 2015 година, а при бобовите  – близо петдесет пъти. Наблюдава се спад в износа на чесъна, доматите и картофите -  между 8,1% и 91,9%.  
 
 
От пресните плодове най-значително увеличение на износа е отчетено при ягодите, ябълките, крушите и малините - с между три и седем пъти. При гроздето, прасковите, дините и вишните също се наблюдава увеличение от 2,3% до 54,6%.  
 
От произвежданите в страната ни плодове, намаление на годишна база се отчита при износа на грозде, череши и пъпеши – с между 23% и 90%. Намалението на общия износ на пресни плодове в рамките на периода се дължи основно на спад на регистрирания износ на банани със  73,2% или 5,3 хил. тона.
 
 
За месеците от януари до ноември  2016 г. са внесени 211 401 тона пресни зеленчуци и 270 683 пресни плодове. Спрямо същия период на 2015 г. е отчетено изменение съответно с 0,2% и 12,6% повече внесени плодове и зеленчуци.  
 
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на нарасналите доставки на домати – с 15,2% или 8,4 хил. тона.
 
Ръст на вноса се отчита и при краставиците, морковите, тиквите, марулите и гъбите - с между 5,3% и 87,1%. Наблюдава се намаление на вноса при пиперките, картофите и зелето – в рамките на 10,5% - 21,3%.   
 
 
При пресните плодове водещ е вносът на видове, каквито не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Съществен дял заемат и доставките на дини, ябълки и праскови, които нарастват с между 6,7% и 21,2% спрямо същия период на 2015 година.
 
Увеличение на годишна база се наблюдава и при внесените количества круши, черупкови плодове, грозде, ягоди, кайсии и вишни – от 1,5% до над два пъти. От друга страна, при импорта на череши, пъпеши, сливи и малини се отчита спад с между 7,8% и 89,3%.