Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Днес, 11 януари, в Комисията по земеделие, в Народното събрание (пл. "Княз Александър I" №1, зала 130) от 15:30 ч. ще бъде обсъден на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Проектът бе внесен на 22 декември 2016 г. от Иван Станков.

В проектозакона са предвидени следните изменения:

- Премахнато е изречение 6 от член 37в, ал.2 с думите „пасища, мери, ливади и трайни насаждения“ - благодарение на който животновъди ще могат да сключват споразумения за пасища, мери и ливади;

- Срокът за за създаване на споразумения за масиви за ползване на пасища, мери и ливади се сключват и актуализират до 1 октомври за следващата стопанска година;

- Собствениците на пасища, мери и ливади декларират формата на стопанисване и начина на трайно ползване на всеки от имотите в срок до 31 юли.

Съгласни ли сте с промените? Какво трябва да бъде допълнено или променено в закона? Според вас, ще има ли време проектозакона да се приеме от този парламент?

11.01.2017 в 09:18

Мнението е редактирано за последно на 2017-01-11 12:28:13
 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Според вас, ще има ли време проектозакона да се приеме от това правителство?
Законите се приемат от Парламента!
Правителство само ги изпълнява...

11.01.2017 в 09:50

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Това изменение на ЗСПЗЗ няма да бъде прието от сегашния парламент по очевидни причини - няма време. Някое лоби бадева е броило пари, но от друга страна ако е броило в горница може и да мине, хората с пари до луната стигнаха.

Въпросът е каква е ползата от закона и какво обслужва? Аз съм сигурен, че е направен във връзка с усвояването на парите от програмите, без никаква връзка със самото животновъдство. Без въобще да съм се интересувал и дори да знам терминогологията огромният ми опис с всякакви мошеници и делавери ми говори, че вимето за доене е "масиви". Вероятно чрез тях текат кайметата и трябва да се увеличи дебита.

11.01.2017 в 18:22

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Въпросът е не защо се променя закона сега, а защо постоянно затревените площи бяха изключени от споразумения с промяната на ЗСПЗЗ от юли 2016.
Г-н Иванов, едва ли са много декарите ливади в България, които да са останали в добро земеделско състояние от 1990 досега. За да станат пасище или ливада (и допустими за подпомагане) се наложи да се борим с издънките на дъб и габър, както и храсталаци от синя трънка, глог, дива круша, див дрян, шипка... И понеже до миналата година ЗСПЗЗ беше еднакъв за всички начини на трайно ползване по отношение на споразуменията, някои от нас похарчихме доста средства и усилия да изчистим целокупно площите, на които пасат животните ни или се косят.
И в крайна сметка защо арендатор Х да може да ползва нивите на баба ми като "бели петна", а ливадите на неоткриваеми собственици да не се ползват.

11.01.2017 в 18:48

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

И още нещо - в колко държави от ЕС правилата на играта се променят в движение? Достатъчно е коментирано на този сайт как това стана в разгара на лятната кампания и без никакво предупреждение, камо ли дискусия със заинтересованите и засегнати страни.
В сегашната ситуация ще имаме следните казуси в зависимост как се ползват затревените площи:
- За косене - в този случай ще косим площите, до които можем да достигнем, като ползваме GPS. За да не сме в нарушение на неприкосновеността на частната собственост, поради липсата на правно основание.
- За паша - тези площи, които са били ползвани като "бели петна" и са били изчистени, оттук нататък ще бъдат пропускани при почистването на избилата подраст. От собствен опит мога да заявя, че освен площите с много бедна почва, за 3 години парцелите, които не се декларират за подпомагане, ще обрастат отново в храсти.

11.01.2017 в 19:24

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Коментара е премахнат поради нарушение на правилата!

11.01.2017 в 19:40

Мнението е редактирано за последно на 2017-01-11 19:41:01
 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Натисни Реплика!

11.01.2017 в 19:41

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Аз не разбрах нищо от написаното, до такава степен селското стопанство се е онтесло в друга реалност, че вече термините трябва да се учат специално.
Без да искам да отчайвам ентусиастите аз съм малко скептик относно пасищното отглеждане на друго, освен нископродуктивни овце и кози и то на планински големи пасища.
Казвате "косим", а аз питам защо на един животновъд му е да има пасище, което да коси? това не е присъща дейност, изисква хора и машини и не носи нищо. Всяко едно действие изисква труд и други разноски и е само за себе си. Тук масово е прието да си правиш целия или част от фуража за да ти излязло по-евтино. Не е така, излиза ти на същите пари. Взимаш 100 телета и 1000 декара паша, косиш сеното и го даваш на телетата и мислиш, че ти е по-евтино, но не е, защото можеш да продадеш сеното в на някой друг на пазарната му цена. Т.е. дори да си добил сам фуража той не ти струва 10 ст., колкото са ти разноските, а 35 ст., колкото си могъл да му вземеш ако го продадеш. Като умножиш изяденото за кило прираст по 35 ст. кг. живо ти излиза 4 лв., а а не 1,20 лв., както мислиш ти. А ти го купуват на 2,30 лв. и в един момент само бъхташ.

Не знам как е със субсидиите и какво покриват, може по някакъв начин да докарат пасищното животновъдство до печалба, но в България телета се отглеждат на печалба само на ясла. там вече може за 100-120 телета да вземеш 150-200 дк. но ниви, а не пасища, да ги пуснеш на две фуражни реколти, давш ги на завода, а той ти връща концентрат. Пашата е за страни, където тревата е до кръста и не прегаря лятото, а за тук е на принципа "Във всеки дом - говедо", т.е. по 1-2 телета на къща, които ги пасе селският овчар и се дохранват с остатъците от домакинството, а ги изкупува сериозна организация и така носят по 100-120 лв. към пенсията.

11.01.2017 в 20:04

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Г-н Иванов, в периоди като сегашния (дебел сняг за дълго време) без храна не може. Не знам за колегите, при нас съотношението ливади за паша (пасища) към ливади за косене е 10:1.
И може да нямаме качествени пасища като в Ирландия или Аржентина, но пък за нашите мащаби имаме достатъчно пустеещи затревени площи.

11.01.2017 в 20:43

 
Re: Ще успее ли този парламент да приеме Закона за собствеността и ползването на земеделски земи?

Всъщност това няма да бъде реално споразумение, тъй като има много неживотновъди, които са наели или са собственици на пасища и ливади и понеже те нямат право да участват ,ще трябва да се заобикалят техните имоти.Нали се досещате , че от тези споразумения резултата ще бъде просто да се вземат , колкото може повече бели петна, а не да се обособят по- големи масиви, което всъщност е целта на споразумението. Интересно ми е как ще пасат животните по тези парчета и ще заобикалят ливадите на неживотновъдите.
Освен това представете си колко вида правно основание ще има: за животновъди по чл.37и за общински пасища и дпф, за животновъди по чл.37ж( за ливади и пасища), за неживотновъди и животновъди по чл.37в(за обработваема земя), в реални граници за всички и отсега се плаша какво ни чака при очертаването в ИСАК.
Предвижда се да може още тази година да се сключи такова споразумение, но какво ще се случи с ливадите на неживотновъдите, които когато подаваха декларации по член69 и 70 не знаеха, че няма да има споразумения за ливади и са написали, че искат да участват в споразумение.Ако се приеме закона, техните ливади ще отидат при животновъдите, което е нелогично: неживотновъда ще плаща наеми, а ще се ползва по споразумение от животновъда.
В изменението на закона се предвижда да се обвържат животинските единици с полагаемите се ливади и пасища, ако имаш повече отколкото ти се полагат няма да можеш да ги заявиш в ИСАК, което ме навежда на мисълта, че неживотновъди няма да могат да заявяват изобщо ливади за косене, защото за да може в ИСАК да се въведе това ограничение, най- вероятно няма да може съответния код култура(в случая ливада за косене или за паша) да се заяви от неживотновъд.Това са само предположения, но тъй като никой не обяснява точно какво ще се случи, можем да си мислим най-различни неща.
Полагаемите се декари ще се определят спрямо животните към определена дата - защо е необходимо това? Щом в ИСАК ще има ограничение на това което можеш да заявиш, хората сами могат да преценят колко декара да вземат за ползване, може да си увеличат животните или да ги намалят.Може някой да иска наистина площи за паша, а не за субсидии има и такива.
И последно смятам, че няма реално обществено обсъждане. Тук е единственото място, където може да си напише човек мнението, лошото е , че когато имаме въпроси няма на кой да ги зададем.
Дали ще се приеме в рамките на този парламент - зависи кой го е поръчал.

12.01.2017 в 00:58

 

Ще се възползвате ли от безплатен проект за инвестиции по мярка 4.1.2?

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   
  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

forum