Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Шипката – царица на билките

Автор:
Napred
Шипката – царица на билките

Малките червени плодове на дивата роза – шипката, е коронованата особа на билките. Те укрепват духа и тялото. От древни времена са смятали шипката за символ на красота, жизненост и вярност. В малкият плод на шипката се среща почти цялата азбука на витамините. Дори в лимона няма толкова витамин С. Шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството минерали и елементи като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини. Шипката е главен стимулатор за образуването на червени кръвни телца и засилва съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при анемии, диабет, умствена и физическа умора, простудни заболявания, авитаминози. Плодът укрепва сърцето и кръвоносната система, намалява високата кръвна захар и лошия холестерол. Безценна е при стомашно-чревни и бронхиални заболявания и за прочистване от токсините, както и за добро храносмилане. Облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, намалява чувството за глад. Шипковият чай успокоява нервната система, помага при тревожност, безсъние, депресия и настинки. Плодовете се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.
Освен че лекува, царицата на билките разкрасява и подмладява. От семките се извлича тъмно-червено масло, което подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата равен и красив тен. Маслото от шипка помага и в борбата с акнето, за суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса – при смесване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин. Шипковият чай се използва също така за миене и почистване на кожата. Шипковата вода служи за освежаване на лицето - две шепи свежи цветове на шипка се слагат в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се слага в хладилник.
За успокояване на раздразнена кожа се използва шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода и след половин час се добавят меда и лимона и се нанасят върху лицето за десетина минути.
Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонов сок служи за маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти се добавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се слага на лицето за двайсетина минути.
За лъскава коса. Малко отвара от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонов сок. Нанася се за половин час на суха коса.
През есента шипките са в изобилие навсякъде. Най-голямо е съдържанието на витамин С, когато плодовете са ярко червени и твърди. В изсушено състояние плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, но трябва да се държат в добре затворени съдове.
От шипки се прави също мармалад, сладко, сок, даже и вино. Силно тонизиращо действие има и шипковият еликсир, който може да се пие и вместо вода. В 3 литров буркан се слагат цели плодчета шипка, добавят се 700 гр. захар, половин пакетче мая за хляб, долива се с вода. След 3-4 дни еликсирът е готов . Когато водата свърши процедурата се повтаря със същите плодове шипка.
Шипков мармалад – рецепта. Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се на две по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки. Пет кг шипки се заливат с четири литра вода или колкото е необходимо за да се покрият с 5-6 см. След като омекнат напълно, прецеждат се през гевгир, пасират се като се поливат с отварата в която са се варили. Кашата се прецежда два-три пъти през ситно сито, поставя се в тенджера и се добавя захарта. На 5 литра каша – 2 кг захар. Вари се като непрекъснато се разбърква, за да не загори. Мармаладът е готов, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл се изсипва в сухи, топли буркани. Затварят се, но не се стерилизират.

  • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

    Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

     
    Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

    ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

     
     НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

     НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

    „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

    Оптиком ООД Оптиком ООД

    Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

    Техно Груп-М Техно Груп-М

    ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

    Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

    Универсал НВГ Универсал НВГ

    Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

    Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

    "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  • Агрион Агрион

    Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

    Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

    Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

    ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

    Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

tips