Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Шербетуването - ефикасен начин за подхранване на зеленчуците

Автор:
petrov70
Шербетуването - ефикасен начин за подхранване на зеленчуците

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива от плодове и зеленчуци. В периода на плододаването на основните зеленчукови култури-домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече хранителни вещества. Редуването на минералното хранене с органичното подхранване по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

 

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящия е птичия. Може да се шербетува като с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в приготвянето му. С угнилия оборски тор може да се шербетува още на другия ден след приготвянето му,а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. Ако се използва пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това се залива с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни.

 

Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи. В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий.Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и микроелементи като : магнезий, калций, цинк, мед и желязо, важни за нормалното развитие на зеленчуците.

 

След ферментацията, шербетът може да се подава на растенията с поливната вода, като преди употреба се разрежда всяка порция шербет- към 1 част от шербета се добавя 10 части вода. При приготвянето на шербета с прегорял оборски тор, може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да е необходимо да ферментира. Съотношението е 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододаването на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.

  • Варекс ООД Варекс ООД

    "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

     
    Агрион Агрион

    Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

     
    Байер КропСайанс Байер КропСайанс

    Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  •  НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

     НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

    Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

    ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

    Тракбул ООД Тракбул ООД

    " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

    Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

    АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

    АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

    Универсал НВГ Универсал НВГ

    Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

    РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

    СД Драганови СД Драганови

    СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

    Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

    Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

tips