Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Шербетуването - ефикасен начин за подхранване на зеленчуците

Автор:
petrov70
Шербетуването - ефикасен начин за подхранване на зеленчуците

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива от плодове и зеленчуци. В периода на плододаването на основните зеленчукови култури-домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече хранителни вещества. Редуването на минералното хранене с органичното подхранване по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

 

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящия е птичия. Може да се шербетува като с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в приготвянето му. С угнилия оборски тор може да се шербетува още на другия ден след приготвянето му,а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. Ако се използва пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това се залива с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни.

 

Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи. В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий.Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и микроелементи като : магнезий, калций, цинк, мед и желязо, важни за нормалното развитие на зеленчуците.

 

След ферментацията, шербетът може да се подава на растенията с поливната вода, като преди употреба се разрежда всяка порция шербет- към 1 част от шербета се добавя 10 части вода. При приготвянето на шербета с прегорял оборски тор, може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да е необходимо да ферментира. Съотношението е 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододаването на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.

  • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

    Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

     
    Металагро АД Металагро АД

    Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

     
     НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

     НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

    Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

    Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

    Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

    Агрополихим АД Агрополихим АД

    Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

    Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

    Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

    Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

    Универсал НВГ Универсал НВГ

    Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

    Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

    Варекс ООД Варекс ООД

    "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

    Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

    Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

tips