x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Човекът, който след 10 годишна битка спечели делото срещу концерна Монсанто

Здравейте, приятели

Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO продължава със своите дейности и през тази учебна година!

Каним ви на среща-дискусия за проблемите с храните и необходими ли са ГМО (генетично модифицирани организми) в България.

Кога? 19 октомври, понеделник, от 15.00 часа
Къде? Зала 1, Ректорат на СУ "Св. Климент Охридски" (партера на Южното крило)

Специален гост-лектор ще е Пърси Шмайзер (http://www.percyschmeiser.com/), носител на алтернативната Нобелова награда. Човекът, който след 10 годишна битка спечели делото срещу концерна Монсанто (водещият производител на ГМО в света). [:dance:]

На срещата ще имате възможност да научите повече и за:

"Опасностите от ГМО в ЕС и необходимостта от биоземеделие" - д-р Светла Николова от сдружение "Агролинк"

"Замърсяванията с ГМО в храните в България" - Тодор Славов от сдружение"За Земята"

"Вредните храни, които консумира българинът и тяхната алтернатива" - проф. Христо Мермерски


Ще има време и за вашите въпроси и коментари по темите. [:dance:]

http://www.facebook.com/event.php?eid=165922519768


Поздрави,
екипът на клуб UNECO

--
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Университетски клуб за екология и устойчиво развитие "UNECO"

www.uneco.info

17.10.2009 в 00:45

 
Re:

Супер, дано фермерите от форума се размърдат и да отидат. Хубаво е да се образоват малко за ГМО от първа ръка.Стискам палци за живота на Канадеца

17.10.2009 в 12:16

 
Призовавам уважаемите администратори

Призовавам уважаемите администратори на Фермер.БГ, да сложат новината - това събитие за България, на главната страница.
Благодаря

17.10.2009 в 14:14

 
Re:

Искам да поясна, че ГМО храните се използват от близо 6 милярда човека, и никой все още не е проплакал че е умрял или се е разболял. До 2 години и в Европа ще бъде разрешено третирането на почвите и храните с ГМО. Но за Българите е присъщо да се бонтуват срещо новостите и нещата които не познават. И защо са забранени?! Млякото и месото, царевицата и пшеницата са пълни с ГМО. Хората които консумират тези храни са по-здрави и щастливи!

19.10.2009 в 11:53

 
Re:

http://www.agrolink.org/agrolink/news.php?idarticles=145&idcategories=1

Пърси Шмайзер ще се срещне с варненските медии на 20 октомври от 10 ч. в зала “Палас Прес” на Двореца на културата и спорта.
Може и фермерите от Северна България да дойдат!

19.10.2009 в 12:41

 
Re:

Носителят на алтернативната Нобелова награда канадски фермер ще гостува във Варна
19.10.2009 11:59
Носителят на алтернативната Нобелова награда в категория "Отстояване правото на поминък" Пърси Шмайзер ще гостува на Варна утре (20 октомври). Производителят на рапица от Саскетчеван, Канада ще сподели своя опит с това как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за генно-модифицирани семена "Монсанто", след 10-годишни съдебни битки.

По време на пресконференция с медиите ще бъде обявено началото на кампания за забрана отглеждането у нас на генетично-модифицирания хибрид царевица на „Монсанто” MON 810, устойчива на хербициди. Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения. "Надяваме се българското правителство да изрази законодателно своята ясна позиция и да даде възможност на българските производители и преработватели да бъдат конкурентни на световния пазар, където търсенето на храни без генно-модифицирани организми се увеличава непрекъснато", смята д-р Светла Николова, председател на Сдружение "Агролинк".

Пърси Шмайзер е фермер от Саскетчеван, Канада, чийто 320 хектара рапица са замърсени през 1998 г. от "Раундъп Реди" рапица на „Монсанто", отглеждана в съседна ферма. Позицията на "Монсанто" е, че независимо дали Шмайзер е знаел за замърсената с гените на сорта "Раундъп Реди" рапица или не, той трябва да плати на компанията такса за патентованите от тях ГМ семена в размер на 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада решава, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение "Монсанто" се съгласява да заплати почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с RR рапица.

Посещението на Пърси Шмайзер във Варна е начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България. Срещите се организират от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Посещението на канадския фермер във Варна и Добрич е организирано съвместно със сдружение «Агролинк» и Екологично сдружение «За Земята» с финанасовата подкрепа на Фондация „Grassroots“ и Европейската комисия.

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=299237

19.10.2009 в 12:47

 
Моля, модераторите пак да качат новината в секция новини!

Опасни храни
Давид срещу "Монсанто"
Публикувано на 2009/10/16 в категория Опасни храни

Представете си, че през градината ви минава буря. А сега - че без знанието и съгласието ви, чужди, генетично-манипулирани семена са в парченцето ви земя, засято със зеленчуци, което отглеждате вече толкова много години. Няколко дни по-късно, представителите на една мултинационална корпоративна група посещават дома ви и искат да предадете зеленчуците си, както и да заведат наказателно дело, изисквайки 20 000 $ от вас, поради нелегалната употреба на патентовани и генетично-манипулирани семена.
И какво още: Съдът отсъжда в интерес на корпоративната група! Но все пак вие отвръщате на удара...
Тази история не е никаква утопия, а по-скоро е - горчивата истина по целия свят. Също така е и истинското преживяване на семейството на Пърси и Луиза Шмайзер от Канада, спечелили Алтернативната нобелова награда, които през това време, от 1996, се борят срещу производителя на химикали и семена “Монсанто”. В момента почти 3/4 от генетично-манипулираните растения, добивани в цял свят, произлизат от лабораториите на “Монсанто”. Монсанто е базирана в САЩ корпоративна група, която нарича злокобните творения като DDT, PCB и “Агент Ориндж” свои. В стремежа си да добие абсолютна хегемония над растенията – от полето и през целия път до чинията на консуматора – “Монсанто” няма никакви угризения на съвестта. Фермерите Тони Ръш, Дейвид Рънйон и Марк Луизел, както и хиляди други фермери от целия свят, също научиха по-трудния начин и притиснаха “Монсанто”.
Те и семейство Шмайзер не се борят само против мултинационалната компания, а за запазването на средствата си за препитание, за земеделието, за правото на изразяване и правото върху собствеността си. Но най-вече те се борят за бъдещето на техните деца и внуци , за да могат и те да имат възможността да израснат в свят без генетично-манипулирана храна.
Филмът "Давид срещу Монсанто" окуражава всички, които до момента не са вярвали, че могат да се изправят срещу тези, които правят политиките, големите корпорации и света на бизнеса
източник: http://www.percyschmeiser.com/DVD.htm

Филмът "Давид срещу Монсанто" ще бъде представен у нас на 20 октомври 2009 г. по време на дискусионна среща в конферентната зала на хотел "България" Добрич, от 14 часа. Входът е свободен.
http://ecovarna.info/pageDispatch.php?pid=13&cntId=26&lang=BG

19.10.2009 в 12:50

Мнението е редактирано за последно на 2009-10-19 14:13:37
 
Re:Николай Черкезов

Името Николай Черкезов някак си го свързвам с фирма Монсанто. Ако е така естествено, че Вие ще имате най-голям интерес от това. И не е вярно, че българският народ се плаши от неизвестното. Като мениджър на Монсанто / ако наистина допуснем, че сте вие, защото пишете като анонимен/ на Вас Ви е добре известно, че преди около 10 години в България се отглеждаше царевица Раундърп Реди. Проблемът тогава не дойде от България, а от Европа, която по никакъв начин не искаше да я приеме на пазара си. А иначе хората в България я приеха с ентусиазъм. Сееха, после пръскаха с Раундъп и сбогом плевели, здравей чисто поле. А хората в страните, където ядат ГМО храни едва ли са щастливи, благодарение на тях, защото такава храна се яде в цял свят, включително и у нас, но не всички народи са безгрижни и щастливи. Темата за вредността на ГМО храните е много обширна, а и едва ли всички сме достатъчно добре подготвени, за да я обсъждаме. Освен това непрекъснато нарастващото население на Земята трябва да се изхранва, т.че такива култури ще има все повече и Европа няма да остане забранена зона. И нещо извън темата- няма да е лошо да си оправите правописа, независимо кой сте Анонимни потребителю.

19.10.2009 в 13:17

 
Re:

" Освен това непрекъснато нарастващото население на Земята трябва да се изхранва, т.че такива култури ще има все повече и Европа няма да остане забранена зона."

Аз не смятам че заради безконтролното нарастване на населението предимно в Мюсюлманските страни, трябва да ям раковообразуваща "храна" - отрова.Това е само извинение. Даже си мисля че ГМО е измислена за да се ограничи размножаването на човека, както и всички вируси които предстоят да бъдат създадени, и всички ваксини които ще имат за цел да ни направят по-болни и по-лесно управляеми!

19.10.2009 в 14:45

 
Re:sunsolar

Не си ме разбрал правилно. Аз лично предпочитам да храня семейството си с възможно най-качествената храна, т.е. храна, в която има най-малко вложена химия , както в прясно така и в преработено състояние. Това е така, защото смятам, че голяма част от заболяванията се дължат освен на стреса и на хигиената на хранене. Затова в по-богатите страни и народа е по-здрав. Но ако ще говорим за това трябва да отворим нова тема. Генното инженерство не е химия. Промяната в генома на растенията ги прави устойчиви към препарат или вредител. Например има картофи устойчиви на колорадски бръмбар. Това обаче какво е моето мнение към ГМО храни няма нищо общо с предстоящата реалност. А и при занижения контрол в България бъди убеден, че ядем такава храна макар и това да не се огласява. А когато става дума за сериозни финансови интереси мислиш ли, че истината ще се огласи?

19.10.2009 в 16:36

Мнението е редактирано за последно на 2009-10-19 16:39:56
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

   
  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

   
  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

forum