Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Храносмилателната система на зайците има особености

Автор:
Napred
Храносмилателната система на зайците има особености
В устройството на храносмилателната система при зайците се наблюдават някои анатомични и физиологични особености, които зайцевъдите трябва добре да познават. Без тези познания не може да се организира правилното хранене, а оттук и постигането на добри резултати при отглеждане на зайци.

Поетата храна от зайците се подлага на механична обработка в устната кухина и почти не претърпява химични изменения (не се смила). През хранопровода попада в стомаха, който се състои от две части. Чрез свиването на мускулатурата храната се придвижва само в долната част на стомаха, която е свързана с дванадесетопръстното черво. Постъпилата храна изтласква намиращата се в стомаха храна на порции, която през. дванадесетопръстника и тънките черва попада в сляпото черво. Дължината на сляпото черво е от 32 до 50 см, а обемът му е около 10 пъти по-голям от обема на стомаха. Храната, която приема заекът, е предимно груба. Растителните клетки са обвити от целулозна клетъчна мембрана. Целулозата се разгражда не в стомаха, а в сляпото черво, където се намират целулозоразграждащите бактерии. Освободените хранителни вещества обаче не може да се смелят, тъй като в дебелите черва няма хранителни сокове. В дъговидното черво от храната се образуват 5-6 малки меки топчета (цекотрофи), които се нареждат под формата на броеница и се обвиват с мукозна обвивка. Цекотрофите се образуват от съдържанието на сляпото черва обикновено 6 часа след приемането на храната. Около 1 час след образуването им те се придвижват през дебелите черва към ануса и в момента на отделянето им заекът ги поглъща. Това представлява първия етап на храносмилането. Цекотрофите трудно може да се забележат в клетките на зайците, тъй като те ги изяждат през нощта и рано сутринта. Поетите цекотрофи престояват в стомаха няколко часа, след което се размекват и се разграждат от ензимите на храносмилателните сокове. В следващите отдели на храносмилателната система се извършват смилането и всмукването на хранителните вещества. Несмлените остатъци от храната се формират във вид на изпражнения и се изхвърлят от организма. С това завършва вторият етап на храносмилането.

Изяждането на цекотрофите е биологично явление, което не се наблюдава при другите селскостопански животни. Нарича се цекотрофия - от цекум (сляпо черво) и трофос (храна) или лъжливо преживяне. Това биологично явление играе важна роля за развитието на зайците, защото чрез цекотрофията заекът много добре оползотворява грубите и тревните фуражи, независимо че има еднокамерен стомах.

За да протича правилно храносмилателният процес, необходимо е на зайците да се осигуряват постоянно груби тревни фуражи. Зайците ядат често, но приемат храната на малки порции, което осигурява непрекъснатото й придвижване в храносмилателния апарат. Застояването на храната в храносмилателната система предизвиква ферментация, което води до разстройства. При малките зайчета цекотрофията се появява обикновено към 23-ия - 24-ия ден, т. е. когато започват да използват и други храни освен майчиното мляко. Растящите зайчета, лишени от възможността да изяждат нощните си изпражнения, имат три пъти по-нисък прираст в сравнение със зайците, които ги изяждат.

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

tips