Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Хранителен режим при отглеждането на дини

Автор:
PetkoRadan4ev
Хранителен режим при отглеждането на дини

Изграждането на мощна коренова и листна система за сравнително кратък период от време е възможно само при наличие на достатъчно хранителни вещества в почвата. Особено благоприятно реагират дините на торене с добре разложен оборски тор. Освен вода, растенията усвояват от почвата азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра, желязо и малки количества манган мед, молибден и цинк. Макар, че всички изброени елементи имат значение за живота на растенията, най-важни са азот, фосфор и калий.

 

Азотът е достъпен за растенията само във формата на минерални съединения, във вид на соли на азотната киселина и амония. Той влияе върху растежа и нарастването на вегетативните органи-стъбла, разклонения и листа. Всички растения реагират много бързо на азотното торене. Най-често използваните азотни торове са:

 

Амониев нитрат /аманиева селитра/ - съдържа 33,5-34,5% азот в амониева и нитратна форма. Подходящ е за почти всички почвени типови и култури. Употребява се както за предсеитбено торене, така и за подхранване. Физиологично кисел тор.

Карбамит-Съдържа 46 % азот в амидна форма. Физиологично неутрален азотен тор. Подходящ е за всички почвени типове и видове растения, особено при поливни условия.

Фосфорът влиза в състава на клетъчните ядра и участва в най-важните процеси на жизнената дейност на растенията. Когато растенията изпитват недостиг на фосфор в ранните етапи от живота си, то в последствие този недостиг не може да се компенсира. Поради това, голямо значение придобива достатъчното количество на фосфора в периода на появата на пониците. Влиянието на засиленото фосфорно торене се изразява в по-ранно образуване на плодовете и семената. Използваните фосфорни торове са: Двоен суперфосфат- съдържа 38-42 % усвоим фосфор. Подходящ е за всички типове почви и видове култури. Внася се през есента с основната оработка на почвата и предсеитбено. Не се измива и при поливни условия. Троен суперфосфат-съдържа 46 % усвоим фосфор. Високо концентриран тор. Употребява се като двойния суперфосфат.

 

Калий- играе важна роля в образуването и придвижването на въглехидратите в растението. При недостиг на калий тези процеси се подтискат. Калият се натрупва в младите тъкани и органи, където обмяната на веществата и делението на клетките е интензивно. Спомага за по-бързо формиране на плодовете. В плодовете на динята калият е повече от азота и фосфора.

 

Най-често използваните торове са: Калиев фосфат – съдържа 50 % К2О. Подходящ е за всички почвени типове и видове култури.С предимство се използва в оранжерите. На тежки почви се внася с основната обработка, а на леки-предсетбено. Калиев хлорид – съдържа 48-60% К2О. Внася се с основната обработка на почвата. Не се използва при отглеждането в оранжерии. Динята не понася торене с този тор, защото е чуствителна към съдържанието на хлор в почвения разтвор.

 

Разтителна пепел – Получава се от изгаряне на дърва и растителни остатъци. Съдържа калий, фосфор и калций. Съдържанието на хранителни вещества зависи от какъв материал е получен. Обикновено най-високо е съдържанието на калий. Може да се използва и като мелиорант за кисели почви.

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   
  Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

tips