Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Хранителен режим при отглеждането на дини

Автор:
PetkoRadan4ev
Хранителен режим при отглеждането на дини

Изграждането на мощна коренова и листна система за сравнително кратък период от време е възможно само при наличие на достатъчно хранителни вещества в почвата. Особено благоприятно реагират дините на торене с добре разложен оборски тор. Освен вода, растенията усвояват от почвата азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра, желязо и малки количества манган мед, молибден и цинк. Макар, че всички изброени елементи имат значение за живота на растенията, най-важни са азот, фосфор и калий.

 

Азотът е достъпен за растенията само във формата на минерални съединения, във вид на соли на азотната киселина и амония. Той влияе върху растежа и нарастването на вегетативните органи-стъбла, разклонения и листа. Всички растения реагират много бързо на азотното торене. Най-често използваните азотни торове са:

 

Амониев нитрат /аманиева селитра/ - съдържа 33,5-34,5% азот в амониева и нитратна форма. Подходящ е за почти всички почвени типови и култури. Употребява се както за предсеитбено торене, така и за подхранване. Физиологично кисел тор.

Карбамит-Съдържа 46 % азот в амидна форма. Физиологично неутрален азотен тор. Подходящ е за всички почвени типове и видове растения, особено при поливни условия.

Фосфорът влиза в състава на клетъчните ядра и участва в най-важните процеси на жизнената дейност на растенията. Когато растенията изпитват недостиг на фосфор в ранните етапи от живота си, то в последствие този недостиг не може да се компенсира. Поради това, голямо значение придобива достатъчното количество на фосфора в периода на появата на пониците. Влиянието на засиленото фосфорно торене се изразява в по-ранно образуване на плодовете и семената. Използваните фосфорни торове са: Двоен суперфосфат- съдържа 38-42 % усвоим фосфор. Подходящ е за всички типове почви и видове култури. Внася се през есента с основната оработка на почвата и предсеитбено. Не се измива и при поливни условия. Троен суперфосфат-съдържа 46 % усвоим фосфор. Високо концентриран тор. Употребява се като двойния суперфосфат.

 

Калий- играе важна роля в образуването и придвижването на въглехидратите в растението. При недостиг на калий тези процеси се подтискат. Калият се натрупва в младите тъкани и органи, където обмяната на веществата и делението на клетките е интензивно. Спомага за по-бързо формиране на плодовете. В плодовете на динята калият е повече от азота и фосфора.

 

Най-често използваните торове са: Калиев фосфат – съдържа 50 % К2О. Подходящ е за всички почвени типове и видове култури.С предимство се използва в оранжерите. На тежки почви се внася с основната обработка, а на леки-предсетбено. Калиев хлорид – съдържа 48-60% К2О. Внася се с основната обработка на почвата. Не се използва при отглеждането в оранжерии. Динята не понася торене с този тор, защото е чуствителна към съдържанието на хлор в почвения разтвор.

 

Разтителна пепел – Получава се от изгаряне на дърва и растителни остатъци. Съдържа калий, фосфор и калций. Съдържанието на хранителни вещества зависи от какъв материал е получен. Обикновено най-високо е съдържанието на калий. Може да се използва и като мелиорант за кисели почви.

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

   
  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

tips