Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Хранителен режим при динята

Автор:
Неизвестен
Хранителен режим при динята

Дините са взискателни към съдържанието на хранителни вещества в почвата. Изграждането на мощна коренова и листна система за сравнително кратък период от време е възможно само при наличие на достатъчно хранителни вещества в почвата.

 

Особено благоприятно реагират дините на торене с добре разложен оборски тор. Освен вода, растенията усвояват от почвата азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра, желязо и малки количества манган мед, молибден и цинк. Макар, че всички изброени елементи имат значение за живота на растенията, най-важни са азот, фосфор и калий.

 

Азотът е достъпен за растенията само във формата на минерални съединения, във вид на соли на азотната киселина и амония. Той влияе върху растежа и нарастването на вегетативните органи-стъбла, разклонения и листа. Всички растения реагират много бързо на азотното торене.

Най-често използваните азотни торове са: Амониев нитрат /аманиева селитра/ - съдържа 33,5-34,5% азот в амониева и нитратна форма. Подходящ е за почти всички почвени типови и култури. Употребява се както за прдсеитбено торене, така и за подхранване. Физиологично кисел тор. Карбамит-Съдържа 46 % азот в амидна форма. Физиологично неутрален азотен тор. Подходящ е за всички почвени типове и видове растения, особено при поливни условия.

 

Фосфорът влиза в състава на клетъчните ядра и участва в най-важните процеси на жизнената дейност на растенията. Когато растенията изпитват недостиг на фосфор в ранните етапи от живота си, то в последствие този недостиг не може да се компенсира. Поради това, голямо значение придобива достатъчното количество на фосфора  в периода на появата на пониците. Влиянието на засиленото фосфорно торене се изразява в по-ранно образуване на плодовете и семената.

Използваните фосфорни торове са: Двоен суперфосфат- съдържа 38-42 % усвоим фосфор. Подходящ е за всички типове почви и видове култури. Внася се през есента с основната оработка на почвата и предсеитбено. Не се измива и при поливни условия. Троен суперфосфат-съдържа 46 % усвоим фосфор. Високо концентриран тор. Употребява се като двойния суперфосфат.

 

Калий- играе важна роля в образуването и придвижването на въглехидратите в растението. При недостиг на калий тези процеси се подтискат. Калият се натрупва в младите тъкани и органи, където обмяната на веществата и делението на клетките е интензивно. Спомага за по-бързо формиране на плодовете. В плодовете на динята калият е повече от азота и фосфора.

Най-често използваните торове са: Калиев фосфат – съдържа 50 % К2О. Подходящ е за всички почвени типове и видове култури.С предимство се използва в оранжерите. На тежки почви се внася с основната обработка, а на леки-предсетбено. Калиев хлорид – съдържа 48-60% К2О. Внася се с основната обработка на почвата. Не се използва при отглеждането в оранжерии. Динята не понася торене с този тор, защото е чуствителна към съдържанието на хлор в почвения разтвор.

 

Растителна пепел – Получава се от изгаряне на дърва и растителни остатъци. Съдържа калий, фосфор и калций. Съдържанието на хранителни вещества зависи от какъв материал е получен. Обикновено най-високо е съдържанието на калий. Може да се използва и като мелиорант за кисели почви.

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

tips