x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

фамилната ферма и селекцията

предлагам тази дискусия, защото тя вече се води отчасти в няколко други теми. но, също ме провокира и един коментар на "имамов", който си мисли, че аз съм васил николов и изразява абсурдното мнение, че селекцията не е за фамилната ферма. та, понеже тази тема засяга и въпроса за субсидирането на генофонда, технологичното и производствено развитие на българските ферми, ми се иска да чуя повече мнения, а защо не и преки предложения как точно фамилните ферми да станат образец за сериозна селекционна работа, но на едно съвсем ново ниво.
очаквам коментарите ви.

20.05.2010 в 19:46

 
Re:

Всеки кой как може, започва да създава нови породи животни. Селекция се прави с правилно хранене, правилно наблюдение, и най-вече с бройка.Тоест със селекция се цели да се достигне максмума в дадена порода и да е задържи ,като с това не се бяга от границите на породата. А тази мешания която ние правим е по- скоро лутане в мрака, отколкото селекция. Иначе всеки оставя най доброто за тамъзлък, което си е чиста слекция

21.05.2010 в 02:26

 
Re:

Селекцията е наука и като всяка такава си има свойте признаци:КОЛИЧЕСТВЕНИ И КАЧЕСТВЕНИ.ОСНОВНИ И ВТОРОСТЕПЕННИ.С тази дейност у нас е редно да се занимават развъдните асоциации,които обединяват фермери,отглеждащи животни от един вид и порода.Ако не във фамилните ферми,то не виждам къде може да се развива тази дейност.Развъдните асоциации си имат селекционни програми.Те са доброволни организации и желанието на членуващите в тях е да постигнат,освен всичко друго и по-високи икономически показатели.За целта трябват подготвени специалисти селекционери и хубав разплоден материал.Според мен смисъл от селекция има да се води там,където има грамотни фермери,чистопородни животни и правилно хранене.Породата и храната,тук включвам и условията на отглеждане вървят ръка за ръка.Радостно е,че все-повече фермери разбират необходимостта от членуване в развъдна асоциация.

21.05.2010 в 18:39

 
Re:

Мирчев,ти в коя членуваш? Там има ли фамилни ферми?

21.05.2010 в 20:10

 
Re:

Членувам в единственната козевъдна асоциация,но агробизнеса е на името на жена ми и на майка ми и те членуват в една от биволовъдните асоциации (те са две) и от скоро в една говедовъдна.Разбира се,че има фамилни ферми,макар по правило един да се води за собственник.Слабата финансова подкрепа и незавидното финансово състояние на голяма част от фермерите обаче неизменно се отразяват на работата на развъдните асоциации и от там на ниската им популярност.

21.05.2010 в 21:51

 
Re:

tarsa da kupa 20-30 ovce

22.05.2010 в 12:07

 
Re:

iskam da si prava malka ferma

22.05.2010 в 12:08

 
Re:

Трябва да се прави разлика между селекция при която се търси подобряването на качествата на дадена порода и кръстосването, което с цел постигане на резултати от приплодите на различни породи или създаването на нова порода.
Селекция,като подобряване на породата трябва да прави всеки, даже да има 5 животни. Селекция с цел резултати при първо или второ поколение може да прави също всеки като си вземе различен разплодник.
Селекция, като постигане на нова порода е много трудна задача, трябва специалист, достатъчен брой животни, водене на регистри и т.н.

Ако в първият пост става дума за мен - не съм твърдял тези неща, някой друг е бил.

22.05.2010 в 12:34

 
Re:

kvo 6te kajete za poroda freziiska imat li bade6te tuk v balgaria

22.05.2010 в 12:45

 
Re: знчението на фамилните ферми за селекцията

провокацията за тази тема дойде от един коментар, очевидно от говедовъд, който казва, че фамилното фермерство и селекцията са различни неща, защото дребните фермери нямат време да се занимават с подобни работи. разбира се - не съм съгласен с подобни твърдения. Същевременно, обаче не поддържам и казаното от иванов. промишленото - стоково кръстосване също се прави с разум и знания. постигането на селекционния прогрес, обаче се прави с много знания, много дисциплина и силна отговорност и от двете страни - селкционер и стопанин. аз лично застъпвам мнението, че най-силна селекция се прави в множество по-дребни ферми. разбира се, всеки има свой поглед за развъждането, а аз съм малко консервативен в това отношение - залагам изключително на чистопородното развъждане без допускане на впръскване на кръв, докато се достигне оптималното от породата. но, съвсем съм наясно, че селекционни цели се постигат с всякакви методи. но винаги - на първо място - стои познаването и предвидимостта на резултата. щото иначе ще тръгнем да си кръстосваме дъб с магданоз....

22.05.2010 в 12:59

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

   
  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

   
  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

 • МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

forum