Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Устройство и организация на пчелина

Автор:
Napred
Устройство и организация на пчелина

След определяне мястото за пчелин от значение е подреждането на самите кошери с пчели. Разположението на кошерите трябва да бъде такова, че да улеснява пчелите и майките да намират лесно собствените си семейства и да е удобно за работата на пчеларя. Най-добре е, ако мястото позволява, кошерите да бъдат разположени на по-голямо разстояние един от друг и между редовете. С това се избягват налитания и кражби, а оттам и семействата се предпазват от заболяване.

Кошерите се подреждат в прави редове шахматно или групово. Подреждането трябва да става съобразно с терена и насажденията в него за ориентация на пчелите с оглед на удобство на пчеларя за пренасяне на инвентар от постройката до всеки кошер и по други съображения. У нас малко се практикува груповото разполагане на кошерите - по три в една група с разстояние между отделните групи съобразно с терена от 6 до 10 м и с ориентиране на входовете на отделните кошери в различни посоки.

Групите се нареждат до някои отличителни предмети - дървета, храсти, цветя, изкуствено поставени ориентири и др. При груповото разположение на кошерите много важни са изложението на пчелина и посоката на вятъра.
Независимо от това, какъв ще бъде начинът на разположението на кошерите, те трябва да са поставени така, че да се огряват сутрин от слънцето, а в следобедните часове да бъдат в рядка сянка. Входовете на кошерите по възможност трябва да са обърнати към изгрева на слънцето.
Пчелните семейства не бива да са изложени на силно слънце, тъй като не е изключено през горещите дни новоизградените пити да се деформират. Горещината задържа пчелите, за да вентилират и да поддържат необходимата температура в кошера, с което се намалява броят на летящите пчели.

Когато мястото е с по-ограничени размери и пчеларят е принуден да разположи кошерите по-нагъсто, наложително е прилстната дъска или предната страна на всеки отделен кошер да се боядиса в различен цвят. За по-добра ориентация на младите майки, които ще излетят за съешаване, върху кошерите се поставят някакви предмети. При намалени разстояния кошерите трябва да се подредят шахматно, така че кошерите от предните редове да не пречат на полета на пчелите от кошерите от задните редове.

При настаняване на кошерите винаги трябва да се има предвид посоката на постоянните ветрове. Ако входовете са обърнати срещу вятъра, пчелите се задържат от летеж и вътрешността на кошерите винаги силно ще се охлажда.
Кошерите трябва да са поставени в хоризонтално положение със слаб наклон напред, което улеснява правилния градеж на питите. Те трябва да бъдат повдигнати от земята на 15-20 см, за да не се излагат семействата на влага, да не се обезпокояват от различни насекоми и животни и да не гният.

Пред всеки кошер трябва да има чиста площадка, за да може пчеларят да вижда какво изхвърлят пчелите отвътре и за улеснение на пчелите при летеж. Буренясването на кошерите ги затруднява и служи за скривалище на различни пчелни неприятели.

Във всеки пчелин трябва да се водят бележки при извършването на различните прегледи. Това е необходимо, за да се знае винаги какво е състоянието на всяко пчелно семейство. Поради това всеки кошер трябва да има свой постоянен номер. Кошерът само носи номера, а номерът е всъщност на пчелното семейство и когато то се премести в друг кошер, премества се и старият му номер. Ето защо е нужно номерата да бъдат подвижни, но добре прикрепени към кошерите.

В пчелина трябва да се определи мястото и на поилката за пчелите. Тя трябва да се постави на най-слънчевото място и на завет, за да могат пчелите от ранна сутрин да я посещават. Пчеларският инвентар винаги трябва да бъде прибран и подреден на определено място. Подреждането и стопанисването му говорят за качествата на пчеларя.

В пчелина, обикновено около постройката, трябва да се засадят цветя и подходящи зеленчуци, които задоволяват естетическия вкус или потребностите на пчеларя и посещаващите го.

На всеки добре обзаведен пчелин трябва да има постоянна сграда или подвижна барака. Тя трябва да бъде направена в онази част на мястото, от която най-добре се вижда пчелинът, да не пречи на летежа на пчелите и от която да е удобно отиването до всеки кошер. Прозорците и вратите на тази постройка трябва да са уплътнени, за да не влизат пчели. Постройката трябва да е боядисана, за да дава приветлив вид както на пчелина, така и на околната среда.

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

tips