Български зърнени култури – главно пшеница и царевица, имат възможност на влязат на огромния пазар в Пакистан, стана ясно от съобщение на икономическото министерство.
 
 
За перспективите пред българските стоки, сред които водеща е продукцията от селското стопанство, разказа зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Втората сесия на Българо-пакистанската междуправителствена Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Исламабад.
 
„Съществуват възможности за разширяване на износа ни за огромния пакистански пазар - над 200 млн. души, на храни, като българско слънчогледово олио, консервирани плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, зърнени храни - пшеница, царевица, като приветстваме създаването на смесени предприятия между български и пакистански фирми в тези области“, посочи Иванова.
 
Значим потенциал за износ в Пакистан имат също розовото масло, машините за хранително-вкусовата промишленост и селскостопанската техника. 
 
Двете страни биха могли да разширят сътрудничеството си в области като текстилна и кожарска промишленост, земеделието, малките и средните предприятия, стана ясно на форума.
 
По думите на зам.-министъра Иванова Смесената комисия е ключов механизъм за активизиране на търговско-икономическите връзки. В рамките на сесията беше подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, която ще допринесе за подобряване на договорно-правната база на отношенията и е предпоставка за тяхното активизиране.
 
Предстои бизнес делегация от Пакистан да посети нашата страна и да проучи възможностите за инвестиции и създаване на контакти с български партньори от различни сектори.
 
Националната статистика сочи, че през миналата година износът ни за Пакистан е бил на стойност 13,4 млн. долара, като основните стоки са сурови или необработени тютюни, отпадъци от тютюн, дрехи, двигатели, помпи и други.
 
Вносът от Пакистан през същия период е за 20,7 млн. долара, като включва основно памук, памучни тъкани и изделия от тях, тъкани от синтетични щапелни влакна и други.