Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ужилване от пчели и мерки против него

Автор:
Napred
Ужилване от пчели и мерки против него
Опитният пчелар знае,че с пчелите трябва да се работи много спокойно и те да се безпокоят по възможност по-малко. Всяка намеса в живота на семейството се посреща като нападение и пчелите вземат мерки за защита. Те могат да се отбраняват само с жилото си и усърдно си служат с него, когато семейството им е нападнато. При жиленето те отделят отрова,чиято миризма силно възбужда останалите пчели. Ето защо ужилванията трябва да се избягват не само защото са болезнени, но и защото миризмата на пчелната отрова може да доведе цялото семейство до състояние на ярост.
Забиването на жилото се придружава с вкарването на пчелна отрова в раничката. Пострадалият трябва незабавно да извади жилото. Полученият оток не трябва да се разтрива. На раничката не трябва да се поставя пръст, за да не проникнат болестотворни микроорганизми. Ужиленото място трябва да се покрие с кърпа, предварително натопена в студена вода, или да се намаже с малко мед. Най-уязвими места в човешкото тяло са езикът, устата, глътката, в носа и под ноктите. Действието на пчелната отрова се проявява в следната последователност - отичане, почервеняване на ужиленото място, гадене, обща слабост, сънливост, трескаво състояние, спазми и задух. Подуването след ужилване продължава не повече от два дни. Добре е пчеларят да знае и спазва следните правила:
1 - да се избягва минаването и заставането пред входа на кошера и изобщо на пътя, по който пчелите отлитат и се връщат от беритба.
2 - да се избягват при прегледите бързи и резки движения ръкомахания, ритания.
3 - при наблюдения или работа с пчелите да се застава от лявата или дясната страна на кошера.
4 - след ужилване жилото да се отстрани веднага с нокът или остър нож .Не трябва да се стиска с пръсти за да не се излее отровата в раничката. Ако мястото позволява да се изсмуче, след което да се намаже с лизол, карболова вода, оцет, спирт или маточина. При по-голям брой ужилвания раничките да се измият с чиста вода и да се намажат с 3-5% р-р на калиев перманганат.
5 - пчелите не понасят чукане по кошера и суетене из пчелина. Те се дразнят и жилят, когато попаднат на влакнести предмети, като вълнен плат, коса, брада, мустаци. Бяла дреха от памучен плат е най-удобна за работа с пчелите.
6 - преди работа в пчелина да не се употребяват силни дразнещи миризми - лук, чесън, спиртни напитки,парфюми.
7 - пчелите биват спокойни при добра беритба, ако към тях се отива бавно, с леки движения, с чисто тяло и чисти инструменти. С това се предотвратява и възможността за пренасяне на заразни болести от едно семейство в друго. Сапунът, денатурираният спирт и разреденият амоняк премахват миризмата и дезинфекцират ръцете и инструментите.
8 - ръкавелите около китките на ръцете и долните краища на панталоните да се завържат с ластик или връв.

Укротяване на пчелите. Поради изпускане на пита, притискане на няколко пчели или други причини пчелите може да се раздразнят. Преди да започне работа с тях, пчеларят трябва да ги укроти. Пчелните семейства се подготвят за преглеждане с помощта на дим. Вкараният във вътрешността на пчелното гнездо дим трябва да се отправя към пчелите на леки струи и не направо върху тях. Пчеларят трябва да използва дима много пестеливо. Прекомерното подпушване е много вредно. То дезорганизира напълно пчелното семейство, пчелите преустановяват своята нормална дейност, майката прекратява яйценосната си дейност. Минава доста време, докато семейството възстанови нормалното си състояние. Ако се наложи да се види майката по питите, трябва да се използва по-малко дим или въобще да не се подпушва. Димът плаши пчелите и предизвиква смут в семейството. Пчелите се натрупват по питите и майката не може да се види. Ако в кошера няма мед, подпушването не помага и пчелите яростно жилят. Ето защо гладните семейства най-напред трябва да се подхранят и след това да се работи с тях. Друго средство за укротяване на пчелите е 5% разтвор от карболова киселина. Навлажнено с този разтвор памучно платно се поставя върху рамките в гнездото преди прегледа. Поради острата миризма пчелите се отдръпват надолу и прегледът се извършва много по-лесно. Това средство се препоръчва и за пропъждане на пчелите крадци, които дебнат около отворения кошер. При силно възбудено семейство е най-добре работата да се отложи за следващия ден, защото с него не само че се работи трудно, но не е изключена и възможността при това състояние на семейството да бъде убита пчелната майка.

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

   
  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

tips