Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Технология за отглеждане на салвия

Автор:
Неизвестен
Технология за отглеждане на салвия

Салвията е многогодишна култура, която е непредирчива и се отглежда 3-4 години на едно място. Тя е много разпространено растение, което има място като култура, осигуряваща етерично масло с основна съставка линалилацетат – 70 на сто, което намира приложение в парфюмерийни и козметично продукти и в медицината. Освен това от семената се получават тлъсти масла, които намират приложение в керамичната промишленост.

 

Освен етерично масло, от растението се добива и конкрет. Като диворастящо растение, салвията се среща по Средиземноморието и на Балканския  полуостров. Култивирането у нас започва пре 50-те години на 20 век. Салвията е многогодишно тревисто растение и се отглежда на едно място 3-4 години. Предпочита дълбоки и пропускливи почви, защото има мощна коренова система, достигаща до 1,5 м. дълбочина.

 

Вирее добре на различни по съства и плодородие почви, с изключение на тежките глинести и превлажни земи. Има изискване към съдържането на азот и калий в почвата. Всяка година формира няколко едногодишни стъбла с височина до 1,5 м носещи съцветия тип метлица. Салвията е свотлолюбива култура, изисква дълъг ден и високи температури. От началото на вегетацията до прибирането на реколтата изисква температурна сума към 2500 градуса.

 

През зимата добре развива розетки, издържащи до температура минус 30 гр.С. Остаряващите растения, обаче лесно измръзват и затова след 4 години посевите се разорават. Салвията се отнася към сухоустойчивите растения-нарства в периодите от годината, когато има достатъчно топлина и влага, а за по-високо съдържание на етерично масло в съцветията е необходимо засушаване в периода на прибирането. Добивите са около 1 т/дка съцветия и около 2 кг/дка етерично масло.

 

Технология за отглеждане на салвията

Салвията се сее предзимно, след 15 октомври до замръзването на почвата. Предсеитбената подготовка на почвата при биологичното производство включва основно торене с органичен гранулиран тор. Naturale -50-80 кг/дка и фосфоритно брашно – 50-100 кг/дка. След това площта се изорава на 25-30 см дълбочина. До сеитбата площта се поддържа чиста от плевели, като се дискова или култивира. Непосредствено преди сеитба се култивира на дълбочина 6-8 см с култиватор, снабден със зъбни брани. Семената се сеят със сеялка “Саксония” с посевна норма 1 кг/дка но дълбочина 3-4 см. Сее се редово, на растояние 70 см, за да може след това посевът да се култивира. Оптимална гъстота на посева включва 30000-40000 бр. растения през първата година и 15000-20000 бр. през втората и следващите години.

 

След сеитбата почвата се валира за осигуряване на дружно поникване. Грижите през вегетацията включват пъддържане на почвата чиста от плевели и торене. Веднага след очертаване на редовете се правят редовни култивирания на междуредието с ротационен култиватор и окопаване и плевене в реда, ако това е необходимо. През пролетта се внасят азотни и азотно-калиеви органични торове за подсилване на растежа – Blud verdr- 6 л/дка, Ennefol – 10 л/дка,  Borlanda – 15 л/дка. Преди жътва, ако има зеплевяване, трябва да се направи плевене. Болести и неприятели в степени, надвишаващи икономическите прагове на вредност, не се наблюдават и не е необходимо третиране с фунгициди и инсектициди.

 

Салвията се жъне във фаза прецъфтяване, в момента, в който първите семена са узрели. В тази фаза се осигурява висок добив от етерично масло с високо качество и аромат. Ожънват се съцветията над връхните листа с комбайн. Съдържанието на етерично масло е най-високо вечер и през нощта. То бързо се снижава съдържанието си след жътва, което изисква посевите да са разположени близо до дестилерите. Етеричното масло се получава чрез парна дестилация, а конкрет- чрез екстракция на суровината.

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

   
  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

tips