Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Температурните колебания смущават растежа на пипера

Автор:
Неизвестен
Температурните колебания смущават растежа на пипера

Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е много важно за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази култура е взискателна към температурата на почвата и на въздуха. Растежът и развитието на пипера са най-силни при температура 18-30oC. При температура под 13oC растежът спира. Когато стане по-хладно от 1oC в почвата, нарушава се фосфорното хранене. Това води до силни смущения, окапват цветовете и завръзите. Освен това температурни колебания, каквито тази година през май и юни (сутрин 10-22oC, след обяд над 25oC), също смущават растежът и развитието на растенията. Това налага да се направи своевременно подхранване на посева. През вегетацията предимно се внася азотен тор. Ако няма анализ на площта, използват се примерни норми (най-често прилагани в практиката). За да се получи висок и качествен добив, най-често се подхранва с 60-72 кг амониева селитра на декар. Не е подходящо да се използва карбамид. Ако заораването в почвата не е добро и са високи дневните температури, от този тор може да се отдели амоняк и това може силно да повреди листата и завръзите на пипера. Подхранва се два пъти. Сортовете капии за червени плодове се торят три пъти. С равни дози при първото и второто подхранване се разхвърлят около 80 на сто от предвидената азотно торова норма. Първото подхранване е с първото окопаване, а второто - след около 20- 25 дни. С последният, трети път се внася останалото количество азотен тор, т.е около 20 на сто от нормата. Това се прави около 5-10 август, без да се изранят образуваните завръзи по върха на стъблото.

  • Интерагри АД Интерагри АД

    ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

     
     Агротрон - М Агротрон - М

    Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

     
    Агрион Агрион

    Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  • Металагро АД Металагро АД

    Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

    АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

    АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

    СД Драганови СД Драганови

    СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

    Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

    Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

    Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

    ПАНАМИН ПАНАМИН

    Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

    "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

    Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

    Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

    Ири Трейд АД Ири Трейд АД

    Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

tips