Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Създавайте черешови насаждения само с проверен за вируси посадъчен материал

Автор:
Неизвестен
Създавайте черешови насаждения само с проверен за вируси посадъчен материал

„Имам намерение за лоялност към клиентите и съм планувал да създам 200 дка черешова градина. Прочетох доста литература и разбрах за вируса Little Cherry, от който плодовете издребняват. Какви са мерките за борба с този вирус и кои сортове са чувствителни към него?” Иван Атанасов от Търговище

Болестта литъл чери (малка череша) е сериозна болест, която се причинява от вируса Little Cherry. Вреди както по череши, така и по вишни. Трябва предварително да уточним, че този вирус е разпространен главно в Америка и Канада, а за нашата страна е карантинна болест.

 

   СИМПТОМИ Болестта засяга главно качеството и големината на черешите. Плодовете на засегнатите дървета са по-малки от обичайното, с по-слаб цвят и по-беден вкус. Симптомите не винаги са еднакви и могат да се проявят само на една част от дръвчето. Силата на симптомите е различна при различните дръвчета. Инфектираните могат да са по-малко жизнени, но в общи линии няма някакво забележимо нарушение или срив в цялостното здраве на дървото. Появява се преждевременно почервеняване и опадване на листата през есента при някои сортове като Сам и Лапинс.

заразени листа ЦИКЪЛ НА ЖИВОТ Болестта се разпространява от дърво на дърво посредством ябълковата щитоносна въшка - Phenacoccus aceris. Вредителят обикновено съществува, макар и в ниска степен, при комерсиалните черешови градини и е труден за откриване. Не лети, но се разпространява по съседни дръвчета при допир на клоните. Освен това по време на пълзежната фаза на насекомото, то се придвижва на кратки разстояния и с помощта на вятъра. Вирусът Little Cherry може да се предава и чрез допир на заразени клони, корени, което става най-вече при продажбата на овошките. Цъфналите дръвчета също са носители на вируса, без да проявяват симптоми и могат да играят ролята на източници на болестта.     КОНТРОЛ И ПРЕВЕНЦИЯ Няма лечение или третиране на болестта литъл чери. Дърветата, които се предполага, че са болни, трябва да бъдат отстранявани и унищожавани. В райони, в които вирусът е регистриран, трябва да се внимава за ябълковата щитоносна въшка, тъй като високите популации могат до доведат до бързо разпространение на болестта. Присъздаване на нови насаждения винаги проверявайте новозакупените дръвчета с вирус-тест в специали- зираните лаборатории (ЦЛКР – София). При създаване на блокове с череши, е много важно предварително да се изкоренят всички стари дървета от мястото преди да се засадят новите. Това ще помогне да се спре цикълът на инфекцията. Ако е въз можно, новите н а с а ж д е н и я трябва да са на р а з с т о я н и е (напр. над 10 м) от стари черешови градини, за да се забави разпространението на вируса в новосъздадените блокове. Чувствителни към вируса са сортовете Лам-берт, Бинг, Роял Ан, Ван,Сам, Лапин и Стела.

 

череши - литъл чери вирус

 

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

tips