x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Субсидии 2009 (разяснение)

Пускам тази тема,следствие на това,че на много от колегите не им е ясно изплащането на националните и европейски дотации.

I. Животновъдство:
НДЖ1:
Схемата за национални доплащания за говеда за 2009 г. е само една и тя е необвързана с производството. Право да кандидатстват по нея имат всички земеделски стопани, които към 28 февруари 2009 г. са отглеждали 5 или повече говеда (крави, волове, бикове и телета), регистрирани в системата на НВМС. Размерът на субсидията се определя на базата на броя им към референтната дата. Размера на субсидията е 132.60лв.

Право на подпомагане по схемата за национални доплащания за овце майки и кози майки, необвързана с производството, имат фермерите, които към 1 октомври 2008 г. са отглеждали повече от 20 овце майки и/ или повече от 20 кози майки към 28 февруари 2009 г. Размерът на субсидията се определя на базата на броя овцете майки и козите майки към съответната референтна дата.

Кандидатстващите по необвързаната с производството схема за подпомагане е необходимо да приложат към заявленията си таблица - извлечение от системата на НВМС, съдържаща броя и вида на регистрираните в стопанството към съогветната референтна дата животни. Земеделският стопанин трябва да впише броя животни, за които иска подпомагане за текущата година. Ако впише повече животни, ще получи плащане само за животните, включени в информационната система на НВМС към референтната дата. Ако попълни по-малко животни, ще получи плащане за толкова животни, колкото е заявил за подпомагане.

За да получат национални доплащания за овце майки и кози майки по схемата, обвързана с производството, фермерите трябва да отглеждат най-малко 20 овце майки и/или 20 кози майки, регистрирани в системата на НВМС към датата на подаване на заявлението. Размерът на субсидията се определя въз основа на броя на животните, които РЕАЛНО СЕ ОТГЛЕЖДАТ в стопанството и са заявени за подпомагане.

Кандидатстващите по обвързаната с производството схема за подпомагане е необходимо да приложат към заявленията си таблица - извлечение от системата на НВМС, съдържаща, вида, породата и номерата на ушните марки на отглежданите в стопанството към датата на кандидатстване овце майки и/ или кози майки.

Земеделските стопани могат да кандидатстват с едни и същи овце майки и кози майки едновременно по двете схеми - обвързани с производството и необвързани с производството. Изключения от това правило има, когато земеделският стопанин е притежавал овцата-майка или козата-майка към посочената референтна дата, но не я притежава към датата на кандидатстване или обратно - не я е притежавал към референтната дата, но я притежава към датата на кандидатстване. В първия случай стопанинът може да кандидатства само за необвързаната част от плащането, а във втория - само за обвързаната част.

ПРИ РАЗМИНАВАНЕ на заявената и изплатена субсидия,вариантите са два:
1.Открити са несъответствия между заявените и вписаните в системата на НВМС животни.
2.Наложени санкции за неизпълнение на задълженията по договори за изплащане на целеви субсидии за предходен период.

II. Зърнопроизводство:
"От днес започват да се нареждат банковите преводи и по сметките на земеделските производители, за които през ДЕКЕМВРИ са осигурени 503 млн. лв. С тях на всички производители ЩЕ БЪДЕ ИЗПЛАТЕН ПЪЛНИЯТ РАЗМЕР НА ЕВРОПЕЙСКАТА субсидия на декар ПЛЮС ЧАСТ от националното доплащане за обработка на земята. ОСТАНАЛАТА част от субсидиите ще бъде изплатена през ЯНУАРИ и ФЕВРУАРИ 2010 г., посочи министър Найденов. Той обясни, че по схемата за единно плащане на площ ще се изплащат по 23,78 лв. на декар, от които 16,23 лв. е европейската субсидия, а 7,55 лв. е националното доплащане от бюджета."

P.S.
Днес в 11:23 получих средствата за площ. Все още не са изплатени субсидиите за животни.

16.12.2009 в 13:11

Мнението е редактирано за последно на 2009-12-16 13:14:41
 
Re:зърнопроизводител

защо ниакои зърнопроизводители не са получели никакви пари още

22.12.2009 в 12:55

 
Re:

На страницата на ДФЗ излезе информация и за оторизираните плащания по СЕПП. Тъй като видях, че срещу моето име пише 0.00 се обадих на тел. на сайта и ми обяснихя, че имам парцел, който е в списъка за недопустимите за подпомагане парцели. Не ми е правена проверка от РА. Обяниха ми, че списъка с недопустимите парцели бил предоставен от МЗХ и нищо повече. Какво значи недупостим за подпомагане парцел - някой може ли да каже ?

22.12.2009 в 14:05

 
Re:

SPECIALISTITE ot ob6tinskite slujbi po zemedelie sa hodili na mysto i sa dali ocenka NEDOPUSTIM,no tova hodene e dokumentirano samo v tyhnite si protokoli,v koito na praktika nyma absolutno nikakvi dokazatelstva 4e te naistina sa bili na vaprosnite blokove.Edinstvenoto e 2 ili 3 podpisa,no ti preceni samo podpisa dava li obektivnost na konstataciata! JALBA DO MINISTARA!!!

22.12.2009 в 18:02

 
Re:разяснение

Щяли да преведат европейската субсидия и част от националната????????? Защо? За да не може никой да си направи сметка има ли санкция или не???. Би трябвало или всички или само европейските.

23.12.2009 в 19:28

 
Re:

Списъците с бенефициентите, одобрени за плащане ги имат само в РА на ДФЗ.На страницата на ДФЗ не можах да ги намеря. Мола за повече инфо.

23.12.2009 в 20:59

 
Re:

А относно проверките на службите по земеделие - те са абсолютно незаконни!Единствено РА на ДФЗ е акредитиран орган и само тя може да прави проверки чрез Техническия си инспекторат, и в резултат от тях да дава пари или да отказва!

23.12.2009 в 21:02

 
Re:

И още - на тези проверки задължително трябва да е извикан и бенефициента!А сега тези от РА трябваше да ни изпратят и писмата, в които обясняват колко и защо получаваме, или сме санкционирани! А те ще ни ги пратят чак през август, като мин.година!

23.12.2009 в 21:04

 
Re:До bi

Като са незаконни тези проверки на ОСЗ , защо ги карат от Министерството да ходят и да ги правят?? И не ви ли стана ясно ,че ОСЗ върши една голяма част от черната работа по СЕПП на ДФЗ-РА,а после за "благодарност и добро отношение",че са затъвали по нивите и баирите [:tractor:] се оправдават с тях?!
Да не говорим за жестоката разлика в заплатите ?! [angry]

26.12.2009 в 07:53

 
Re:

Моля ви, дайте съвет какво да правя. Показала съм част от пасище - тази част, която ползвам за животните и тя е почистена. Може би някой е погледнал парцела от някоя страна и е решил, че е недопустим. Но как да разбера кой е той. От ОСЗ твърдят, че не знаят нищо по въпроса. Мога ли да обжалвам и какво точно, като няма никакъв документ насреща. Дайте съвет, моля, отчаяна съм.

26.12.2009 в 19:23

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

forum