x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

споразумение между ползватели на зем. земя

Колеги, може ли да споделите Вашия опит при сключване на споразумение между палзватели на земеделска земя. Примерно срокове, последствия, предимства.

29.03.2010 в 19:51

 
Re:СПОРАЗУМЕНИЯ

От 3г. преди започване на новата стопанска година се събираме всички ползватели на земя в селото със договорите и си пишем в споразумението дка.те по договорите и дка. от сателитните снимки.Ако има движение на собствениците от един при друг арендатор се коригира и земята.Споразумението важи само при спорове ,датата за споразумението се определя от кмета на общината и присъстват служители на общината и земеделската служба.

29.03.2010 в 20:04

 
Re:

При нас споразумението се сключва сега, а според Закона за СППЗЗ всички срокове са отдавна изтекли.
Освен това се оказва че договорите за земи извън ползваната земя не вършат почти никаква работа, защото трябва да внасяме в общината средната наемна цена на дка, за всички парцели за които нямате сключени договори.

29.03.2010 в 21:07

 
Re:до tania

По ЗСПЗЗ и по точно чл.69 от ППЗСПЗЗ и чл.70 пак от там е указан срок - до 31 юли ежегодно се представят в ОСЗ декларации от всички ползватели на земя. В декларациите по чл. 70 арендаторите описват наетата с договори земя, а тези, които работят собствена - описват я в декларациите по чл. 69 - и тези декларации се отнасят за следващата стопанска година! Тези имоти, за които няма подадени декларации, се разпределят между ползвателите в масивите - ако не могат да се разберат помежду си, служебно се разпределят между ползвателите пропорционално на арендованата от тях земя в тези масиви.Междувременно Директорът на ОД Земеделие за областта издава заповед по чл. 37 от ЗСПЗЗ че може да се сключат споразумения между ползвателите и те се сключват - има си образци, правят се в Общинските служби. Накрая тези арендатори, които придобиват правото да ползват недекларираните имоти трябва да заплатят рентното плащане на дка по сметка на общината и чак тогава се подписва договора/споразумението - Именно това е целта. То дава право на арендатора през следващата стопанска година да работи земята, която не е декларирана от никой друг /виж началото/. Дълга процедура и относително тромава, има и качества, и недостатъци.

29.03.2010 в 22:03

 
Do niki70 r bibin

Благодаря за отзивчивостта. Бихте ли ми казали дали след като са изтекли сроковете по Закона и Правилника могат ли да се правят споразумения към днешна дата.
Въпроса е, че ОСЗ не се интересува да направи споразумение според дка, а да запази статуквото.
Повече на друго място за ОСЗ.

29.03.2010 в 23:49

 
Re:t

Има и един друг недостатък или предимство, зависи как е погледнато- ако даден арендатор в землището е наел повече от 50 % от земите, на споразумението това му дава правото да избере масивите ,които иска да обработва и на вас да ви дадат някой чукарляк някъде, да си блъскате главите с него ,плюс правото да обработи всички непотърсени от собствениците земи,след заплащане на наема съответно на общината, КОМУНИЗМА се завръща!-едно време нали е било същото на частниците не пожелали да влезнат и с бой в кооперацията им давали най-неплодородните земи да ги откажат от работата и сега ще стане така-Фондовете и големите фирми изкупиха вече 30-40% от земите в землищата ни и с малко наета или арендована земя ще започнат да доминират навсякъде, така че братя и сестри стягайте се за новият строй, дупе да ни е яко! [bi4]

30.03.2010 в 07:42

Мнението е редактирано за последно на 2010-03-30 07:45:19
 
Re:

Колеги имам 36 декара които няма да ги обработвам, те са изорани и засяти от някакъв арендатор който не ми е искал позволението.Имота съм го купил миналата година, дайте съвет как да посъпя, в смисъл при среща с него каква рента да му искам.Земята е 2 ра категория.

30.03.2010 в 10:37

 
Re: до Tania

Подадените към днешна дата декларации трябва да се вземат предвид при определяне масивите за ползване за следващата стопанска година - 2010/2011 г.И имайте предвид, че споразуменията за ползване се уреждат само и единствено при интерес на ползвателите - ОСЗ не може да бъде страна, а се явява като един вид регистратор.

30.03.2010 в 15:56

 
Re:

Поискай му рентата, която се дава в землището на обработваната земя.Предполагам,че арендатора ще ти я каже, или можеш да попиташ съселяните си.Иначе е много относително, при всеки регион, рентата е различна за една и съща категория земя.

30.03.2010 в 17:12

 
Re:

Благодаря за съветите.

31.03.2010 в 09:26

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
  Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

   
  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

forum