Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Сортове бадеми

Автор:
Napred
Сортове бадеми
Според срока на цъфтеж бадемовите сортове се делят на ранно цъфтящи, средно ранно цъфтящи и късно цъфтящи. Право на всеки градинар е да реши кой сорт да предпочете, като се съобрази с климатичните условия на района - слънчево греене, количество на валежите, силата на ветровете, сланите, студовете и др. Ето и кратки характеристики на сортовете подредени по азбучен ред.

Ароматичен - украински сорт, той е от средно ранно цъфтящите сортове. Плодовете му са средно едри -2,66гр, с широко конусовидна, асиметрична форма. Повърхността на черупката е грапава, жълтокафява и с разкъсан горен слой. Чупи се при 7 - 8 кг натиск. Ядката е добре оформена и изпълва черупковата празнина, понякога е двойна, има добър вкус и силен аромат. Узрява в средата на септември. Използва се както за прясна консумация, така и за фабрична преработка. Дърветата от този сорт имат умерен растеж и много добра родовитост. В зависимост от възрастта и развитието на дърветата се събират до 15 кг чисти плодове от един екземпляр. Подходящ опрашивател за него е българският Десертен.

Аспарух - нов български сорт. Плодът е средно едър - 2,5 гр с продълговата ланцетовидна форма. Черупката е тънка - чупи се при 8 - 10кг натиск. Рандеманът е 62%, а масленото съдържание 49%. Зрее през първата половина на септември. Подходящи опрашители за него са Ароматичен и Нонпарейл.

Кримски - украински сорт, късно цъфтящ. Плодовете са средно едри - 3,14 гр. с продълговата елипсовидна форма. Черупката е средно дебела и се чупи при натиск 19кг. Рандеманът е 40%, а масленото съдържание 54,8%. Зрее в края на септември. Ядките се използват за прясна консумация и за преработка. Дърветата имат умерен растеж, редовна и добра родовитост. Плодните пъпки са чувствителни на ниски зимни температури. Ядката е около 33% от теглото на костилката. Подходящи опрашители за него са Приморски, Ароматичен и Нонпарейл.

Нонпарейл или както го пишат Нонпарей. Плодовете са по-дребни от стандартните - 2,4 гр. с продълговато елипсовидна форма, стеснена основа и заострен връх, светлокафява, грапава, продълговата е лесно чуплива - 2,4 кг. натиск. Американски сорт, получен в Калифорния. Ядката е удължена, сладка, сладкоароматна, яйцевидна и с много добър вкус. Узрява през септември. Използва се за прясна консумация и за преработка в сладкарската промишленост. Това е най-често отглежданият сорт в света. Цъфтежът му е средно ранен до късен. Подходящ опрашител за него е Ароматичен.

Поморие - български сорт. Плодът е средно едър, с продълговато полулунна форма. Черупката е много тънка, чупи се при натиск 2,5 кг. Рандеманът е 55%, зрее към средата на септември. Подходящи опрашители за него са Ароматичен и Нонпарейл.

Приморски - украински сорт, късно цъфтящ със средно едри 2,8 гр. овални плодове. Черупката е средно твърда, чупи се при натиск 19 кг. Рандеманът е 48%, а масленото съдържание 63%. Зрее в края на септември. Консумативната зрелост настъпва в края на октомври. Подходящ опрашител е сортът Кримски.

Юбилей - нов български сорт. Плодът е средно едър с продълговато конусовидна форма. Рандеманът е 65%, зрее в края на септември. Подходящи опрашители са Аспарух и Кримски.

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

   
  Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

 • Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

tips