Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Сорго

Автор:
adnan_yashar
Сорго

Соргото е една от преспективните фуражни култури в районите с топъл кимат и недостатъчно валежи. Това се обяснява с неговата сухоустойчивост,слаба изисквателност към почвения тип,висока потенциална продуктивност, добри фуражни качества и универсално използуване – за зърно,силаж,зелена храна,за технически цели и др.

 

Соргото се отнася към сем.Житни род Соргови. От културните видове са известни зърнестото сорго,захарното,суданска трева,техническа метла. Зърнестото сорго се отгежда главно за добиване на зърно,макар че някои сортове и хибриди се използват за приготвяне на силаж, или прясна консумация. Стъблото на соргото в зависимост от сорта има височина от 0,6 до 1.5 м.

 

Соргото има мощна коренова система, която прониква дълбоко в почвата и дорбе използува запасите от хранителни вещества и влага. Семената на соргото прорастват при 5 – 6 °С, но за оптимална се смята температурата от 20 до 30°С.Продължителноста на вегетациония период за разнозреите сорове е 90 – 105 дни,за среднозрелите 106 – 120 дни и за къснозрелите над 120 дни. За производство на зърно и на зелена маса се отглеждат най-различни сортове и хибриди.

 

При нас са известни сортовете Плевен71 и Плевен6 те са сравнително къснозрели, но осигоряват високи добиви качествено зърно. Соргото се отглежда предимно в райони с недостатъчно овлажняване. Като растение с висока продуктивност соргото изнася големи количества хранителни вещества от почвата и тяхното допълнително внасяне е едно от главните предпоставки за получаване на високи добиви. Установено е че соргото реагира положително на внесените торове, но резултатите в добивите са различни при отделните почвени типове. Съществено влияние върху продуктивността на сорго оказва и торенето с микроелементи – молибден,цинк,желязо,сяра и др. Соргото е дребносемена култура. Времето за сеитба на соргото настъпва когато на около 10см дълбочина температурата е не по малко от 14 – 15 °С.

 

Дълбочината на засяване е 4 – 5 см.ако почвата е достатъчно влажна. При липса или недостиг на влага дълбочина се увеичава до 7-8см с оптимално междуредово разстояние с 70см. Соргото расте бавно началните фази на развитие, което създава реална опасност от угнотяване от бързорастящи плевели. Затова първата и най-важна грижа за посева е активната борба срещу плевелите чрез брануване, междуредови обработки и химични препарати. Прибирането на соргото става с обикновени зърнокомбайни, като хедерът работи на по-голяма височина така че да се отрязват само метиците на растенията. Останалата листно-стъблена маса след комбайнирането се окосява и се дава на животните или се силажира.

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

   
  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

tips