Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

СЕМЕНА ПШЕНИЦА – СЕЛЕКЦИЯ САДОВО

Автор:
alexievi
СЕМЕНА ПШЕНИЦА – СЕЛЕКЦИЯ САДОВО

Институтът в Садово е наследник на първото опитно поле у нас създадено през 1882 г. Една от основните му задачите тогава е била събиране на местните сортове пшеница, изпитване на чужди сортове и начало на селекция чрез отбор. До момента в Садово са създадени 40 сорта пшеница, като 21 от тях са вписани в официалната сортова листа на България за 2010 г.

 

Ето кои са сортовете от които в момента може да си закупите семена (базови или С1 с документ) в Института и какво трябва да знаем за тях, съвсем накратко: Садово 1- Този сорт е признат през 1973 г. и е стандарт на България заедно с Енола в група Б – пшеници годни за самостоятелно хлебоизпичане с повишена сила. Да сортът е стар, но много добър. Не се сърдя, на колегата писал във форума, че с него ще се върне н средновековието. Просто ще го помоля да попита в най-близкият пункт на ИАСАС, кой сорт е на първо място в група Б средно за последните осем години и веднага ще разбере защо не му се сърдя. Нито една година не е бил на първо място, но средно е пръв.

 

Това е основното предимство на Садово 1 – изключително пластичен и със стабилни добиви по години. Един от най-добрите сортове, като „основен сорт” за всяко стопанство, т.е. заемащ около 50 % от стопанството. С много добри хлебопекарни качества. Трябва да се знае също, че това е най-подходящия сорт за монокултурно отглеждане или повторки, независимо, че не ги препоръчваме.

 

Диамант – Това е другият сорт, който препоръчваме за „основен” в цялата страна. Той е нов сорт, но навлиза много бързо в производството. С едно изречение: пластичен, със стабилен дабив, студоустойчив и с много добро качество на зърното (група Б, преминаващ в отделни години към група А т.е. с над 28 % добив мокър глутен - ДМГ). Боряна – Това е третият сорт, който спокойно може да се използва за „основен”. Има много добра продуктивна братимост и прави много плътен посев. Също е много пластичен, студоустойчив и със стабилни добиви (това са трите най-важни показателя за да бъде един сорт „основен” и да не Ви издъни).

 

Едно от важните предимства на сорта е неговата толерантност към азотен дефицит или по друг начин казано той е „икономичен” сорт. На по-обикновен език означава, че при слаби почви и по-ниски азотни торови норми Боряна дава повече от другите сортове. Трябва да отбележим веднага обаче, че при добро торене и хубави почви също се отблагодарява добре. Сортът е в група Б с ДМГ над 26 %. Прелом – Това е сорт с много висок потенциал за добив достигащ често и в практиката над 800 кг/дка. Това се дължи основно на изключително продуктивният му клас, с голям брой зърна и едро зърно. Отличително при него също е, че независимо от високите добиви, качеството на зърното е много добро.

 

Сортът почти не брати и затова изисква по висока сеитбена норма (650 – 700 кълняеми семена на м2 или около 30 кг/дка). Сорта е висок над един метър и при небалансрано торене, т.е. при високи азотни норми и липса на фосфорни, особенно във влажни години, може да полегне. Препоръчва се комбинирано торене и точна сеитбена норма. Независимо от английската „кръв” в него, сортът е много сухоустойчив. За любителите на осилести пшеници предлагаме сортовете Мургавец (група Б) и Петя (група В – средни пшеници, годни за самостоятелно хлебопечене с ДМО над 22 %). Това са високопродуктивни пщеници, като за Мургавец е характерно и едрото зърно, а за Петя комплексната устойчивост към болести.

 

Гинес – Един от най-новите ни сортове в група В, от който за първа година ще предлагаме С1. Това е сорт за привържениците на стария сорт Катя. Той е създаден от мутация на Катя, като е запазил отличната сухоустойчивост, високия и стабилен добив, много добрата продуктивна братимост и дребното зърно, но Гинес не поляга и не се оронва. Той също влиза в групата на „икономичните” сортове. Семена от този сорт могат да се намерят само в Садово и СС Търговище.

 

Гея 1 – Това също е сравнително нов сорт от група В. Характеризира се със стабилност и изключително висок потенциал за добив, ниско, неполягащо стъбло, много широк лист, осигуряващ необходимата листна повърхност м2 и едро и тежко зърно. Твърде често хлебопекарните му качества отговарят и за група Б. Сортът е с добра студо и сухоустойчивост и е ранозрял. Изкласява и узрява 3 до 5 дни преди стандарта. Това е голямо предимство, особенно за Южна България, където суховеите и ранните засушавания са често явление. Вписан е в ОСЛ на Турция и имаме сключен петгодишен договор за износ на базови семена за южната ни съседка. Това е сорта, от който поради големия интерес и износа за Турция имаме най-много семена. За любителите на сорт Победа (стандарта за силните пшеници от група А), трябва да съобщим, че семената вече свършиха и такива могат да се намерят само в СС Разград.

 

За най-новите сортове Царевец, Фермер и КМ 135, признати съответно през 2008, 2009 и 2010 г. ще Ви разкажа догодина, когато предлагаме семена от тях. Който иска да ги види да заповяда на нашия Ден на производителя в началото на юни през 2011 г. От сега каня специално и страхуващият се от средновековието –user. Добре е да се знае и, че предлагаме и двуреден, пивоварен ечемик сорт Поток – С1 и С2, както и зимен фуражен грах сортове Мир и Весела - МП. И запомнете от мен – идеален сорт няма, затова интересувайте се, четете и си изберете най-подходящите сортове за вашите условия. За контакти: 032/ 62 90 26 и GSM: 0889 719 516 С уважение: Иван Алексиев

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

tips