x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ранно заплождане на шилета

Здравейте колеги, искам да ви попитам и вас относно ранното заплождане на шилетата.
Лично при мен агнителната кампания започва през февруари, и до октомври -ноември някои от шилетата се разгонват. Аз разбира се не ги пускам да се заплодят а ги оставям чак за следващата година, просто така смятам че е правилно. Ще опиша един случай който ме вкара в размисъл, и поради който пускам темата.
По миналата година, по неведуми пътища едно от шилетата се заплоди. Миналата година роди 2 агънца като отгледа без проблем едното, а другото поих на биберон, не че може би нямаше да отгледа и него, но по строежа на вимето и големината му се усъмних, пък и не исках да мъча и майката и агнетата. Когато роди не беше израснала съвсем. Към днешна дата, вече е една от най едрите овце, оформи прекрасно вече виме и я чакам всеки момент да роди.
Майка и е Плевенска черноглава, а баща и е Аваси.

Въпроса ми е следния, има ли сеприозен смисъл от прехождането на шилетата първата година? Наистина ли ранното заплождане може да се окаже негативен фактор, за екстериора, млечността и издражливостта за бъдещето на ранно-заплодилите се животни?

Предварително благодаря за отговорите.

08.02.2013 в 09:31

Мнението е редактирано за последно на 2013-02-08 09:33:36
 
Re: Ранно заплождане на шилета

Всяка година оставям по различен брой агнета от първите които се агнят края на ноември началото на декември месец. 80% от тях се заплождат и не съм ги пазил от кочовете .Всичко е съвсем нормално и нямам оплакване с изключение на това че искат повече храна за да се поддържат животинките !Естественно има значение на подбора на шилетата за майки да са добре селектирани ! Дори в момента имам едно шиле оагнено вчера . Другото положително нещо е че тези агнета -шилета на другата година са ти готови за регистрация като овце майки , защото ще имат навършена 1 година !

08.02.2013 в 09:49

Мнението е редактирано за последно на 2013-02-08 09:52:51
 
Re: Ранно заплождане на шилета

Разбирам те колега, но твоите се агнят поне 2 месеца преди да са се оагнили моите. А за подбора и селекцията е ясно. Ти към млечно или месно направление си се ориентирал?

08.02.2013 в 09:53

 
Re: Ранно заплождане на шилета

Светльо,знаеш,че възрастта за полово съзряване зависи от породата и храненето.
Всичко е въпрос на правилно ХРАНЕНЕ.
Желателно е коча да не е от по-едра порода,отколкото женското шиле.
Трябва да се отбележи,че повечето научни трудове са написани на базата на значителен опит в големи стада,където не е възможно пълноценно хранене и достатъчно внимание на всяко едно животно.При малките стада в които е направено повече от необходимото и животните са в перфектна кондиция,няма проблем и шилетата да се заплождат,но и в последствие грижите също трябва да са на ниво.

08.02.2013 в 09:55

 
Re: Ранно заплождане на шилета

И аз имам миналогодишни шилета,които се оагниха нормално.Само при романовските е по-сложно,когато са две и повече,но тях така и така дохранваме на кофи майки.

08.02.2013 в 09:59

 
Re: Ранно заплождане на шилета

Благодаря Юли, идеята ми беше, дали по - ранното заплождане ще се отрази както на растежа на майката така и за млечността и за в бъдеще? Един вид ще се съсипе ли животното ако се заплоди по-рано?

08.02.2013 в 10:13

 
Re: Ранно заплождане на шилета

Не съм имал никакви проблеми с ранното заплождане на шилетата.При мен овцете ги агнех февруари.Шилетата обикновенно се мърлеха с майките- септември.Не съм забелязал да са с по ниска продуктивност от майките си,когато израснат ,дори в много случаи ги превъзхождаха по млечност,на втората година ,когато трябва да са дзвиски,настигат по физическо развитие овцете.Всичко обаче е подплатено с много добро хранене.Когато започнах да практикувам заплождане на шилета,мнението на стари колеги покрай мен беше,че ще съсипя животните,нямало да израснат,нямало да имат мляко и т.н.Обаче икономическия ефект е неуспорим,печелиш една година,а практиката показа ,че съм бил прав.

08.02.2013 в 10:47

 
Re: Ранно заплождане на шилета

От всички оставени от мен, преходили шилета, които раждат на следващата година, 80% от тях имат близнаци. Относно агнетата от тях като бройка, не смятам, че има сериозна загуба. Може би се губи малко от млякото, но смятам, че за 2 последващи години, това се компесира. Разбира се, всичко зависи от храната и гледането-това е факт неуспорим.

08.02.2013 в 11:05

 
Re: Ранно заплождане на шилета

Ако имаш около теб кравари които искат да отглеждат агнета на кофа можеш да махаш по едното агне след 2, 3 ден след агненето .Пък и ти ако имаш възможност можеш да го правиш . А що се касае за въпроса ти към мен се стремя предимно към млечно направление , НО ги кръстосвам с местни .Първата овца аваси ми дойде в стадото като размяна от частен овчар около1992/3 год. , останах доволен и оставях приплодите и . Преди около 10-тина години купих коч аваси и отам тръгна симпатиите към тях Кръстосвам ги с местни защото на 2, 3 година започват да дават по дребни приплоди пък и малко да ги поукротявам като порода , защото са много диви бре , но за сметка на това продуктивни . Преди 3 год купих коч който е имал потекло от хиос и оставих 3, 4 шилета които сега са на първо агне та ще видим те как са . Но поне като характер са по кротички

08.02.2013 в 19:29

 
Re: Ранно заплождане на шилета

Според мен оставянето за другата година е загуба на време.Аз шилетата ги пускам август месец вече наплно забравили майките си и майките агнетата си и едно 60-70% се заплождат първата година.Това го правя от 5 години насам и няма никаква разлика до момента като продуктивност и физическо състояние от тези дето са родили първата година и тези които са останали за следващата.

08.02.2013 в 20:57

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

forum