Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

Автор:
Elitt
Размножаване на Годжи Бери Goji Berry
Размножаване на Годжи Бери
Годжи Бери може да се размножава по няколко начина:
1.Зелени резници
2.Зрели резници
3.Семена
4.Вкореняване на отводи.
5.Коренови издънки (разделяне на храста)
1.Размножаване чрез Зелени резници.
В средата на юни, храстите бързо нарастват и образуват зелена маса и леторасти,който могат да се използват за размножаване на Годжи Бери.
Избират се леторасти,възможно по-дебелите от храста,нарязват се на дължина 18-25 см.Докато събираме резниците същите съхраняваме във вода за да не завяхват или изсъхнат.Нарязаните резници се съхраняват във чиста вода едно денонощие,след което се засаждат (набучват) 1/3 в саксии или лехи в добре обработена почва.За по-добро вкореняване може да се използват препарати за вкореняване.
Не допускайте засушаване на субстрата (почвата) по време на вкореняването, както и преполиване, което води до загниване на леторастите.Докато резниците нямат корени се нуждаят от висока въздушна влажност .Когато се използват малък брой резници може да се използва миниатюрна оранжерия, полиетиленов плик или стъклен буркан.В горещите часове на деня трябва да засенчвате лехите….
2.Размножаване чрез зрели резници.
Резниците се събират след окапването на листата от м.ноември до развитието на храстите м.март.От здрави растения избираме добре развити леторасти с минимум дебелина 0,3 cm,вдървесени.Нарязваме на 18-20 см дълги резници.Във връхната си част резника се реже под наклон от 45 градуса,а в основата перпендикулярно.
Вързани на малки снопчета от по 10 или 25 броя се потапяне от 2-3 часа до 24 часа във вода.
В по-южни райони,където зимата е по-мека засаждането може да стане преди падането на големите студове – от началото до края на м.ноември.
В райони с по-студена зима засаждането става рано на пролет – м.март-април.До тогава резниците могат да се съхраняват в речена пясък в студени помещения или в хладилници.
За по-добро вкореняване може да се използват препарати за вкореняване - индолил маслената киселина (ИМК), индолилоцетна киселина,ризопон и др.
Резниците се засаждат в бразди през 6-10 см един от друг на дълбочина 2/3.Растоянието между браздите варира от 40 до 70 см.
За подобряване(задържане) на влага и температура на почвата може да се мулчира.

3.Размножаване на семена.Изберете плодове с ярък цвят, добре узрели без механични повреди по тях.(ОТ ИСУШЕНИ ПЛОДОВЕ СЕМЕНАТА ИМАТ МАЛКА КЪЛНЯЕМОСТ).Накиснете плодовете за няколко часа в чиста вода.След това разтрийте плодовете в съд с топла вода 30-60 ℃ докато плодовото месо и семената се отделят.
Поставете малки семенца в фина цедка,тензух… и ги изплакнете.Семената трябва да се подсушат за няколко дни на сянка.
Засяването на семената става през пролетта края на март до началото на април в торф,хубава градинска почва.Засаждането може да се извърши и в малки табли за разсад,саксии или директно отвън в лехи.Дълбочината на засаждане трябва да е от 1 до 3 см.
Кълняемостта е най-добра при температура от 18-20 °C.Не допускайте засушаване на субстрата (почвата) по време на покълването, както и преполиване, което води до загниване на семената.
Разсадът трябва да е на мястото,където да получава достатъчно слънчева светлина за да расте нормално.Когато растението достигне височина 6-10 см можете да се разсади в по голям контейнер (саксия).В горещите часове на деня трябва да се засенчва.

4.Вкореняване на отводи.
От средата до края на юни израсналите млади леторасти могат да се използват за размножаване чрез вкореняване на отводи.За целта превиваме и полягаме летораста в предварително изкопана плитка бразда 5-10 см.Затрапва се летораста в браздата с рохкава пръст,така че върха да расте изправен.Поливаме редовно.До края на есента се вкоренява.Отделяме (изрязваме) отвода от майчиното растение след окапването на листата,най често към края на м.октомври и засаждаме на постоянно място или доодгледайте в бразди за следващата година.


5.Коренови издънки (разделяне на храста).Годжи Бери може да се размножава чрез разделяне на храста и коренови издънки.След окапването на листата,когато растението е в покой може храста да се извади от почвата като се внимава да не се нараняват корените и издънките израснали от тях.
Кореновите издънки се изрязват внимателно с лозарска ножица с възможно повече корени по тях.Навързват се на снопчета по 10 или 25 и се затрапват в бразди докато се засадят на постоянно място.
Разделянето на храста се извършва с много добре наточени режещи инструменти и се цели минимално нараняване,тъй като при него прерязваме целият храст (1 храст може да разделим на 4-5).Засаждаме веднага след разделянето му.Поливаме обилно.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com )

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

   
  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

tips