Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Работата на пчеларя по време на зимния покой на пчелните семейства

Автор:
petrov70
Работата на пчеларя по време на зимния покой на пчелните семейства

През месец декември пчелните семейства са в пълен зимен покой. В семействата няма пило, пчелите са събрани в зимно кълбо и не се нуждаят от помощта на пчеларя. Необходимо е само пчеларя периодично да посещава пчелина, да оглежда разположението на кошерите и т.н. Когато паднат обилни снеговалежи и кошерите се затрупат , не е необходимо пчеларят да ги открива всеки ден, понеже няма опасност от задушаване на пчелите. Около стените на кошерите и снега се образува кухина, широка 6- см, която им осигурява достатъчно въздух. В същото време снегът служи като много добра защита от ниските температури и от ветровете.

 

При уплътняване на снежната покривка, ако тя не се разкъса на равнището на капака на кошера и не се образува връзка между кухината около кошера и на външния въздух, пчеларят трябва да направи отвор в снега пред предната страна на кошера с помощта на кол или дръжката на лопата. През този отвор външният въздух контактува с въздуха в кухнята около кошера и пчелите не се задушават. Когато започне да се топи снегът и да замръзва през нощта, кошерите трябва да бъдат почиствани. Получава се плътна ледена кора, под която е уплътнен и самият сняг, в резултат на което силно намалява проникването на въздух.. В кухината около кошер и в кошера се повишава влагата, която бързо довежда до влошаване на условията за зимуване на пчелите и това налага откриването на кошерите от снега.

 

Когато има навявания и образуването на преспи откъм предната страна на кошерите, снегът трябва да се почиства наскоро след навяването, защото входът се запушва, атмосферният въздух няма връзка с въздуха в кошера и пчелите могат да се задушат и загинат. Ако на входовете навее сняг дори и с малка дебелина, от топлината на въздуха в кошера той се разтопява леко, а пред нощта замръзва, поради което се образува ледена кора, която плътно запушва входа.

 

При продължително задържане на тази ледена кора може да се стигне до задушаване на пчелите. Ето защо в подобни случаи входовете трябва да се чистят редовно. Най-добре е отстраняването на ледената кора от входовете да става с нагорещено на огън метално парче. То стопява леда, без да дразни пчелите, не се използва остър нож или длето, защото чукането ще силно дразни пчелите. За да не се образува ледена кора, още при зазимяването на кошерите се наклоняват леко напред. Това позволява водата от разтопения сняг да изтича към прилетната дъска навън, с което се избягва плътното запушване на входа с ледена кора.

 

През втората половина на месец декември пчеларят трябва да извърши косвена проверка за състоянието на пчелните семейства чрез тяхното прослушване. Косвената проверка може да се направи като пчеларят доближава ухо до входа на кошера и почуква с ръка няколко пъти по стената, към която е изтеглено гнездото. Пчелите издават шум. В зависимост от състоянието на семейството шумовете са различни. По тях се заключава за зимуването им. При добра подготовка на семействата и извършеното правилно зазимяване, ненормално зимуване може да се получи при кристализирането на меда в гнездото, осиротяване станало при различни причини, физиологично изтощаване, заболяване, проникване на мишки в гнездото и др.

 

Пчелите издават специфични шумове, които трябва правилно да се долавят и да се разпознават от пчеларя. При ненормални шумове семейството трябва да се прегледа веднага да се вземат необходимите мерки, независимо че е през зимата. Фатално е да се направи проверката за състоянието на семейството при по-топло време. Семейството може да умре. Фатални са изчакванията и при шумовете за привършена храна в участъка на зимното кълбо. Храна може де се даде при нужда и при -30 гр.С, без да има простудяване. Пчеларят трябва не само да разпознава ненормалните от нормалните шумове на пчелите в зимното кълбо, но и да знае как да отстранява причините, нарушаващи нормалното зимуване. През този месец пчеларят не трябва грижите си за снабдяване с необходимият му инвентар за следващият сезон. През този сезон този инвентар трябва да бъде подготвен за използване.

 • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

 • Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

tips