x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пътят към високите добиви задължително минава през почвени и растителни анализи и баланс на микроелементите в почвата

Автор:
izhel
Пътят към високите добиви задължително минава през почвени и растителни анализи и баланс на микроелементите в почвата
На всички ни е известно, че земеделието е трудна професия. Достатъчни са само своеволията на природата и борбата с тях. Пазарните цени също могат да вгорчат плодовете на земеделския труд. Това са все фактори, над които отделния земеделец няма власт, а е подвластен. Единственото, което може да направи фермера е да осигури оптимален комфорт на растенията за да реализират възможната част от своя потенциал, т.е. да повлиява качеството и добива. През последните няколко години в зърнопроизводството навлязоха нови за България високодобивни сортове пшеница, които се представят отлично при всякакви почвено-климатични условия. Все по-лесно се достигат добиви до 900-1000 кг/дка дори в Южна България, а потенциала на сортовете е значително по-висок. В практиката постепенно се наложи задължителната употреба на фосфор и калий при есенниците, което драстично се отрази на резултатите в добивите. Въпреки тези добри постижения вече се наблюдава постепенно лимитиране на високите достижения дори при завишаване на нормите на торене с NPK. Статистиката на почвените анализи от различни региони на страната показва устойчива тенденция към изчерпване на запасите в орния слой на ключови за развитието на растенията и добивите елементи като: сяра, мед, цинк, бор и в някои случаи молибден. Тези проблеми се задълбочават при драстични отклонения в почвената киселинност – почви с рН по-ниско от 5,5 и почви с рН над 7-7,5. В тези две крайни области на киселинността поведението на хранителните елементи се променя коренно. Някои от тях преминават в неразтворима, недостъпна за растенията форма, а между други има антагонизъм, който драстично нарушава хранителния баланс в растенията. При рН под 5,5 силно нараства подвижността на елементи като: алуминий, манган, желязо, мед и цинк, които в някои случаи може да достигнат токсични за растенията стойности в тъканите им. Успоредно с това пада усвоимостта на елементи като: фосфор, калций, магнезий, силиций, сяра и молибден. При рН над 7 се наблюдава обратната картина: затруднено приемане и физиологичен блокаж на елементите: манган, желязо, мед, цинк, бор и висока подвижност на калций, фосфор, молибден. При високи нива на калций страда също приемането на магнезий. Алкалността блокира приемането на ключовите елементи участващи във формирането и зареждането на зърното, което особено при високи температури и засушаване се отразява отрицателно на добивите. Именно при тези почвени условия високите температури и сушата предизвикват желязна и манганова хлороза. Освен осъществяването на подробен почвен анализ много важно е професионалното разчитане на резултатите и адекватните препоръки за решаване на проблемите. Много често, особено в алкалната област се наблюдават високи нива на магнезий, манган, желязо, бор, което би трябвало да означава добра запасеност, но в същото време растенията дават признаци за дефицит на тези елементи. Касае се за физиологичен блокаж. Това винаги трябва да се има впредвид.
Най-ефективния начин да се решат правилно проблемите на хранителния баланс в растенията е паралелния анализ на цели растения и почвата под тях заедно с цялата коренова система. Така става ясно не само съдържанието на хранителни елементи в почвата, но и приемането им от растенията. Веднага ще разберем кои елементи са в оптимум, кои в дефицит, кои се натрупват и може да се направят адекватни корекции в съдържанието им в почвата или да се коригират чрез листни торове. Коригирането на микроелементите в почвата може да стане чрез внасянето им с обикновена пръскачка и инкорпорирането им.
Постигането на пълен хранителен баланс в растенията е особено важно за зърното предназначено за производство на брашна и фуражи, тъй като съдържанието им, особено на микроелементи, е важно за здравето на животните и човека. Тук подробния почвен анализ е задължителен и той обхваща повече от 20 хранителни елемента. Липсите на определени микроелементи или излишъка им е пряко свързан с ендемични заболявания както у животните, така и в местното население. Това показва голямото значение на зърнопроизводството по хранителната верига и значението на качеството на зърното. Стремежът към високи добиви задължително е свързан с постигане на хранителен баланс в растенията. Това означава и по-евтина растителна защита и по-чиста продукция. Всичко зависи от волята и възможностите на земеделеца, което не трябва да пропуска или неглижира. Тук пропуските са загуба на пари.


 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   
  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

 • Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

tips