Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пчели - смяна на майките без риск за приема им

Автор:
Napred
Пчели - смяна на майките без риск за приема им
Смяната на пчелни майки е важна необходимост в пчеларската дейност. Тя е проблем, който невинаги намира положително решение. Професор Таранов предлага над 20 начини за придаване на майки. Този факт е многозначителен не само от гледна точка на творческия му подход, но и насочва вниманието към убеждението, че придаването на майки е ключов момент с финансови измерения и често със съдбоносно значение за пчелното семейство.

При смяна на майките в пчелина ми е утвърден подход, характеризиращ се със сигурност, проверена в дългогодишна практика. Приложението му преминава в следната последователност.

Един ден преди придаване на майките (маточниците - десетия ден след поставяне на еднодневните личинки в отглеждача) подготвям приемното семейство. От плодника в Даданблатовия кошер изваждам над ханемановата решетка във втория корпус пет пити със запечатено пило без пчелите (за да не прехвърля в него майката). На другия ден заради пилото са се качили по питите във втория корпус пчели от плодника. Тогава отделям двата корпуса с плътна преграда и три часа след това придавам запечатания маточник (майката). Малко преди това напръсквам около мястото, където след запечатаното пило ще поставя маточника със сироп. С него целя да отклоня вниманието на пчелите от "чуждото" тяло и да създам предпоставки за по-благосклонно отношение към придадения маточник. Отворът (прелката) на втория корпус е в различна посока от входа на плодника, за да се предотврати навлизане на майката при връщане от брачния полет в него, ако съм придал маточник.

Какво се постига по този начин на действие?

Семейството от плодника и запечатаното пило при маточника осигуряват температурни условия, които не са подвластни на евентуални превратни застудявания. Доктор Станчо Георгиев подчертава, че последните два дни от вътрешно маточния живот на майката и първите часове след излюпването й са решаващи за увеличаване на броя на яйчевите търбички и за тежината на майката.

При тази технология на смяна не само се намалява рискът от налитане на майката в друго семейство, но се гарантира сигурен прием, защото майките са едри и с повече яйчеви търбички, докато произведените в нуклеузчета са малки, тънки, с малък брой яйчеви търбички и не се приемат охотно от пчелите.

Във втория корпус може по най-добър начин да се извърши тестване на младата майка.

Ако след тестването са налице основания за добра оценка и искам да сменя майката, откривам замреженото прозорче на плътната преграда за уеднаквяване на миризмата в двете семейства, а седмица след това премахвам преградата между тях. Оставям пчелите да си изберат майката, ръководен от убеждението, че те ще извършат по-добър подбор и от най-добрия пчелар.

При този начин на работа и при несполука не се застрашава живота на семейството в плодника, защото разполага с редовна майка, а освен това при този подход може да се постави началото на двумайчино пчеларство или да се оставят за зимата две семейства в един кошер, което е предпоставка за успешен живот на пчелите през най-трудния за тях период. Когато съм сменял майката в основното семейство по описания начин, неуспешен случай не е имало, защото семейството е осиротено, миризмата е уеднаквена по естествен начин и придаваната майка е снасяща, а при тези обстоятелства и строг ред на действията приемът и е гарантиран.

Автор: Милан Стоянов

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

   
  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

   
  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

tips