x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

протокол за брак

Здравейте колеги. От 2008 активно се занимавам със земеделие и смея да кажа отначало нещата не се получаваха но лека по лека влязох в час. В самото начало поех фирмата след смърта на баща ми и доста грешки направих тогава. Земите които взех 2008 година...бяха зле поддържани от предишният собственик и ми отне около 2 - 3 години да ги изчистя от плевели. Не знаех тогава че е добре да направя приемо предавателен протокол в какво състояние получавам тези земи. Отделно около 40 % от обработваемите площи са заливаеми от високи подпочвени води. Отделно тези години 2008 2009 си спомням че бяха с ниско ниво на паднали валежи. Сега ми правят проверка и искат да напиша обяснения за получените добиви. Аз ги имам черно на бяло реализираната продукция и по нея сега се връщам назад в годините да видя кога е било суша и кога наводняване. Заливанията ги намерих лесно като сравних нивото на река Дунав и наистина се сещам че 2010 беше голямото ми наводнение. Търся колега който е наясно с например братенето на пшеницата и при колко градуса на въздуха е благоприятно за него. Защото за да искам от метеорологичната служба някакви данни ми искат огромнни суми на година и смятам да ги изискам официално само за дните които ми трябват. Например след колко дни след засяването е братенето, колко време трае в дни, какво количество валежи е нужно на пшеницата, слънчогледа и царевицата за нормални добиви и т.н. Ако някой знае някоя книга онлайн за земеделски култури. предполагам агрономска литература ще съм му много благодарен ако я сподели.

19.08.2012 в 14:04

 
Re: протокол за брак

Здравей.
Не мога да ти помогна с практически съвети, но ми е интересно кой и за какво ти иска този протокол?

19.08.2012 в 15:13

 
Re: протокол за брак

Ами какво да ти кажа голяма лудница е. Когато беше наводнението ми казаха от общинската служба по земеделие че понеже не са на 100 % залети земите не мога да кандидатствам за обещетение. И аз им теглих една и приключих годината...Понеже селото където са тези земи е изцяло българско бъркам в очите на много хора с тези 1000 декара които обработвам и тази година имах проверка от всякакви институции...някои от които две в един и същи ден. Както и да е според данъчните ако не си реализирал продукция значи си я продал на черно....което според мен е супер невъзможно за доказване но това е друга тема. Та ако не докажа че по времето на братенето например на моята пшеница е имало неблагоприятни условия ще ми нататрузят по среден добив от други земеделци в околността да платя ддс. Отделно предполагам ще ми нататузят и някои огромен акт затова. Та се хванах да издирвам наводненията което е лесно. По трудното е с лошите климатични условия например суша и високи температури. То не толкова трудно колкото много пари ще ми струва. За да ми дадът всичката информация за 3 години назад от метеорологината служба ми искат около 12 000 лв...а иначе затова питам за някой запознат който да ми погоне с информация например ако братенето се прецаква при 35+ градуса или при суша да знам какви данни да си поръчам от метеорологичната служба и да търся в тях. Така или иначе годините тогава наистина бяха лоши и продукцията се беше скапала поне на 40 % говоря за всичките култури грубо казано.... но понеже ми казаха че няма смисълк да търся обезщетения и така и не си направих вътрешна документация за мен си с такива протоколи. И сега гледам да го докажа всичко това с данни от метеорологичната служба....Не мога да разбера също и при положение че съм млад човек с скромна техника как могат да ме сравняват по среден добив с големите кооперации в района. Те торят с торове за по 1000 лв аз с такива за по 500 имат супер техника аз две юмз-та и един комбайн джон дер....не мога ли да съм се учил и да съм си прецакал продукцията още повече че се вижда в годините как нараства прогресивно и явно бележа някъв напредък....ама държавата ни е такава.

19.08.2012 в 18:24

 
Re: протокол за брак

Точно това и предположих- ДДС.
Пускам ти линк на едно съдебно решение по същия казус.Там е посочено какво ти трябва.
Не искам да те обезверявам, но почти е невъзможно да го докажеш дори и да вземеш тези метеорологични справки.Трябва да е обявено бедствено положение в общината и населеното място , в което са ти земите.Трябвало е тогава поне да завлечеш за ушите някой служител от кметството и да направите констативен протокол.Предполагам, че не си и застрахован?
Всъщност-виж наистина линка.
http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0261d811/87630812.htm

19.08.2012 в 19:37

Мнението е редактирано за последно на 2012-08-19 19:43:29
 
Re: протокол за брак

В търговската практика като непреодолима сила, т. е. като форсмажорни се считат обстоятелства като стихийни бедствия от природен характер: наводнения, пожар, земетресение и други подобни.
В решение № 282/11.01.2005г. и 4494/07.05.2007г. на І отд. на ВАС се сочи, че под понятието „непреодолима сила” в данъчното производство следва да се разбира, че това е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер. Като „непреодолима сила”, според съдебната практика се квалифицират природните бедствия – земетресение, наводнение, силен снеговалеж, голяма суша, пожар и др.”.
В решение на І-во отделение на ВАС № 8025/30.07.2003 г. е дадено следното тълкуване на понятието „непреодолима сила” – непредвидимото /случайното/ или непредотвратимото с извънреден характер събитие по смисъла на чл. 306, ал. 2 от ТЗ е, в първия случай, такова, което длъжникът не е могъл и не е бил длъжен да предвиди /с оглед взимане на предохранителни мерки/, а във втория - такова, което не би могло да се предотврати с никакви охранителни мерки и грижи /природно или друго бедствие/.Трябва ти да докажеш непреодолима сила

19.08.2012 в 19:50

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   
  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

forum