Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Производство на домати в полиетиленови оранжерии

Автор:
Napred
Производство на домати в полиетиленови оранжерии
Важното значение на пластмасовите оранжерии в производството на зеленчуци се състои в по-пълното оползотворяване на слънчевата енергия, а употребата им на фона на засилващата се енергийна криза в световен мащаб и затрудненото и не особено рентабилно производство в стоманено-стъклените оранжерии ги налага като основни съоръжения за отглеждане на зеленчуци и цветни култури.

Доматените растения се развиват добре в полиетиленови оранжерии при определени условия. В зависимост от сроковете на засаждане общото тегло на едно растение в сухо състояние е по-голямо с 32-37% в сравнение с растенията, отгледани на открито, а на едно растение дневно изцъфтяват от 18 до 21% повече цветове и узряват с близо 15% повече плодове, отколкото при полското производство. Установено е, че биологичната стойност на плодовете от домати, отглеждани в оранжериите не е по-малка от тази на доматите от ранното полско производство. Единствено съдържанието на витамин C е по-ниско.

За климатичните условия на България доматите произведени през април, май и юни имат еднаква, а дори и по-висока биологична стойност в сравнение с полското производство. Това се дължи на по-благоприятното съчетание на температурните условия и режим на хранене през този период в оранжериите.

Доматите подходящи за отглеждане в полиетиленови оранжерии трябва да отговарят на определени качества: сортовете трябва да имат добро плодообразуване при широко вариране на топлинните и светлинни условия, да имат висока устойчивост към заболявания (вируса на тютюневата мозайка, фузариум, вътрешно потъмняване, върхово гниене, напуквания). Плодовете трябва да са гладки, кръгли до плоско кръгли с диаметър 75-100 мм. и равно червен цвят, чашeчните листа трябва да остават на плода при откъсване. Плодовете трябва да имат добър вкус.

На пазара се предлагат семена от сортове и хибриди. Хибридните семена са по-скъпи от сортовете поради сложния начин на своето получаване, но тези цени се компенсират от безспорно по-ценните им качества: по-високи и качествени добиви, ранно зрялост, адаптивност и устойчивост към по-горе посочените заболявания.

Подходящи за отглеждане са хибридите: Балка, Адора, Лука, Елица, Кристи, Марица-15, Марица-25, Триумф, Вироза, Балкан, Жар, Прекос. Най-разпространен е хибридът Балка.

Производство на разсад.

Разсадът от домати за полиетиленовите оранжерии се отглежда в парници или в самите оранжерии. Датата на засяване на семената трябва да се съобрази с дата на засаждане на растенията. Обикновено в южните райони в студените оранжерии се засява в средата на януари, а при отоплените оранжерии края на декември, в северните райони с 15-20 дни по-късно. За санданско-петричкия район сеитбата е с 10-15 дни по-рано. Разсадът се отглежда в лехи, оформени върху полиетиленово платно. Широчината на лехите не трябва да е повече от 1-1,2 метра, а височината им 8-10 см. За един декар оранжерийна площ са нужни 20-25 грама семена, които се засяват върху 7-8 кв.метра площ.

Преди сеитбата семената се обеззаразяват с 3 - 4 процентов разтвор на перхидрол за 20-25 мин., след което семето се промива с чиста вода и изсушава. Може да се използва и 0,02% разтвор на син камък, като семето се накисва в него за едно денонощие, след това се просушава и засява. За предпазване от вирусни заболявания семето се кисне в 1%разтвор на калиев перманганат. След подготовката на лехите, но преди засяването почвената повърхност се притъпква леко и се напрашава с един от препаратите медизан или фунгуран. Ако това не се извърши своевременно, след засяването и покриването на семената с почва се полива с 0,5% бордолезов разтвор.

Преди засяване на семената или непосредствено след това се поставят примамки срещу попово прасе - скипер - 4Г, севин 85ВП, актелик 50ЕК, агрия 1050. Примамките се приготвят от сварени царевични зърна, пшенични трици, грис и други. Към изцедената смес се прибавя малко мазнина и захар. Към 1 кг. от сместа се добавят по две супени лъжици от някои от препаратите. Така получените примамки се заравят по една супена лъжица на два-четири см. дълбочина.

До поникване на семената температурата на почвата и въздуха трябва да е 22-25 градуса, при което семето пониква за 4-6 дни. След поникването температурата трябва да се понижи на 14-16 градуса, влажността трябва да е 60-65%. Когато котилидонните листа заемат хоризонтално положение температурата се повишава на 18-20 градуса в слънчеви дни и 16-18 в облачни, а нощем се поддържа на 10-12гр.

При температурни разлики от порядъка на 6-10 градуса по разсада се появява лъжливо сечене. Затова трябва да се избягват големите денонощни температурни колебания. При поява на истинско сечене по разсада, петната от болни растения се унищожават и се поливат със смес от 0,15% превикур плюс 0,14% топсин М. При силно нападение тази операция се повтаря неколкократно. Ако сеченето е под почвената повърхност се пръска с превикур 607 СЛ - 25 милилитра за 10 литра вода, а ако пораженията са над почвата се използва 0,05% разтвор на фундазол или 0,07% топсин М 70 ВП.

Разсадът е готов за пикиране 15-20 дни след поникването си. Пикировката се извършва във фаза втори лист в пластмасови саксии с торопочвена смес. Подходяща за пикиране е торопочвената смес, съставена от разложен оборски тор и почва в съотношение2:1, обогатена с 0,2-0,4 кг. на кв.м. амониев нитрат, 1-1,5 кг. супер фосфат, 0,5-0,7 кг. на кв. м. калиев сулфат. Трябва да се внимава съдържанието на азота при производството на разсад да не бъде прекомерно високо. Здрав и отговарящ на изискванията разсад се получава при леко гладуване на растенията.

Обеззаразяването на торопочвената смес става с формалин 2% разтвор, 10 л. за кв.м. или базамид гранулат - 50 гр. на кв.м. и почвата се разбърква и покрива с полиетилен. Обеззаразяването става при температура 13-18 градуса за 15-20 дни. След свалянето на полиетиленовото платно, торопочвената смес се разбърква неколкократно за дегазация.

За 1 декар е необходимо да се пикират около 4 000 растения. Възрастта на разсада има много голямо значение за по-нататъшното развитие на доматите. Опити с 40, 60 и 80 дневен разсад с хибрид Балка и Андора са показали, че най-голяма ранозрялост се получава при използване на 80 дневен разсад. Най-голям добив и качествена продукция обаче са получени от използването на 40 дневен разсад, което се обяснява с по-добрите условия за развитие на растенията. В зависимост от целите на производството, стопаните сами трябва да преценят какъв разсад ще използват. 10-15 дни преди засаждането се прави закаляване на разсада. Нощната температура се понижава на 12-15 градуса, а дневната е с 3-4 градуса по-висока. Един-два дни преди разсаждането всяко растение се полива с 25 кубични см. разтвор от видейт в концентрация 0,4% срещу белокрилка.

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   
  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

tips