Производството на месо ще се удвои до 2050 г.
Как влияе животновъдството на околната среда
Според експерти повишението на жизненото равнище в редица страни, производството на говеждо и други видове меса ще се удвои до 2050 г. в сравнение с количеството, произвеждано през 1999 г. или от 229 млн. т. до 465 млн. годишно.
Но нарастването на световното производство на говеждо и други видове меса е станало един от основните фактори за увеличението на изхвърляните в атмосферата парникови газове.
Животновъдството, даващо вторичен продукт, е отговорно за изхвърлянето на 18% повече емисии на въглероден диоксид, отколкото транспорта. Това показват данни на ООН и на няколко други неправителствени организации, съобщиха от електронното издание Globaldaily.
В момента 30% от земята на планетата се използва за животновъдство, а за отглеждане на фураж – 33% от обработваемите площи. Разширяването на пасищата е станало основен фактор за унищожението на горите, които по тази причина поглъщат по-малки количества въглероден диоксид.
ПРЕДИ 5 часа
Овцефермата на Добруджанския земеделски институт: Какво произвежда и какви продажби прави?
Учените в Генерал Тошево отглеждат най-голямото стадо овце от застрашената порода Североизточна тънкорунна овца
19.04.2024
Планират се рестрикции за говедата в Централен Балкан
Напрежение и недоволство сред животновъдите създават увеличените 2,5 пъти норми за пасищна площ на говеда и коне
19.04.2024
Готвят се промени в агроекологични интервенции
Те засягат дейностите за пасторализъм, хуманно отношение към животните, подсяване на пасища
3 КОМЕНТАРА
24.10.2017
24.10.2017
24.10.2017