Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

През вегетацията пиперът изисква комплексно хранене

Автор:
PetkoRadan4ev
През  вегетацията пиперът изисква комплексно хранене

Пиперът е култура, която реагира силно на листното подхранване. С него се допълва минералното хранене с голям брой микро- и макроелементи, а в някои случаи и с биологичноактивни вещества. В интерес на градинарите са листните торове, които съдържат най-важни елементи за пипера- фосфор, калий, бор и др. необходими макро-и микроелементи. С тях се правят най-често три подхранвания, като се редуват с почвено азотно торене през 7-8 дни. Могат да се сместват и с всички използвани пестициди.

 

Редовната беритба на пипер повишава броя на завръзите. Колкото по-често се обира растението, толкова повече завръзи ще прави. Пиперът се бере до падането на първите слани. Много е важно плодовете да се обират навреме, поради това ,че пиперът е култура с непрекъснат период на плододаване. Това позволява да се образуват нови разклонения и зветове. Задържането на чушки върху растението повече, отколкото е необходимо, пречи на растежа и добивът намалява.

 

Чушките се прибират в техническаи ботаническа зрелост. Техническата е когато придобият типичната за сорта форма, големина, цвят и гланц. При натиск плодът трябва да е достатъчно твърд. В тази зрялост обикновено се берат ранни сортове- Горнооряховски ран, Златен медал, Хебър, Албена, Сиврия, Калинков, Бяла шипка. Ботаническата зрялост се характеризира с пълно развитие на плодовете и придобиване на типичния за сорта цвят /червен или оранжев и др./ и гланц. В тази фаза се берат сортовете: Куртовска капия, Пазарджиска капия, Фитостоп, ратундите, пиперите за млян червен пипер. При бирането в техническа зрелост се правят около 10-20 беритби, а в ботаническа са достатъчни 2-3 беритби.

  • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

    "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

     
    Тракбул ООД Тракбул ООД

    " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

     
    Байер КропСайанс Байер КропСайанс

    Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  • Металагро АД Металагро АД

    Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

     НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

     НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

    Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

    Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  • Интерагри АД Интерагри АД

    ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

    Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

    Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

    Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

    Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

    РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

     Агротрон - М Агротрон - М

    Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

    Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

    Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

tips