Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Празът – изисквания към сеитбата и отглеждането му

Автор:
Неизвестен
Празът – изисквания към сеитбата и отглеждането му

Отглеждан на засенчени места, празът дава слаби, недобре развити растения и нисък добив. За преминаването му към цъфтеж и семеобразуване се нуждае от дълъг ден. Празът е най-влаголюбив от всички лукови култури. Причината за това е продължителната вегетация и по-добре развитата и дълбоко разположена коренова система, а също и по-голямата вегетативна надземна маса.

 

Той има високи изисквания към водния режим на почвата и през дветe години на вегетацията си. Общото водопотребление е 300-350 куб.м/дка. Оптималната влажност на почвата е 80-90 на сто от ППВ. Предявява големи изисквания към плодородието на почвата. Празът може да се отглежда върху всякакъв тип почви, стига те да са структурни, добре запасени с хранителни вещества и влагоемни. Добри резултати се получават при отглеждането му на глинесто-песъчливи и песъчливо-глинести. Най-подходящи са обаче наносните почви с кисела реакция.

 

На бедни почви растенията остават дребни, с по-груби лъжливи стъбла. Отличава се с много добра реакция при торене с пресен оборски тор 6-8 т/дка, внесен с дълбока оран или с обработката преди засаждане. Много добри резултати се получават и при размиване в поливната вода на 1,5-2 т/дка пресен оборски тор, приложен един два пъти през вегетацията. Минералните торове /фосфорни, калиеви и азотни/ най-добре се усвояват и дават добри резултати при внасянето им с обработктата преди засаждането.

 

Остатъкът от азотни торове се дава като подхранване. Изискванията на праза към предшестениците се свежда главно до навременно освобождаване на площта. Най-подходящи от зеленчуковите култури са ранни картофи, зелен грах, зелен фасул, ранно зеле, салата и др.

 

Празът се отглежда и като втора култура При избора на площи за засаждане на праз трябва да се имат предвид изложението и посоката на преобладаващите ветрове. Празът се отглежда като втора култура. След прибирането на предшественика площта се изорава на 15-18 см дълбочина. След това се бранува. Когато сред прибирането на предшественика влажността на почвата е недостатъчна, преди оранта трябва да се полее. Разсадът е готов за засаждане, когато достигне височина 30 см и дебелина на стъблото 8-9 см. Преди засаждането се полива обилно, което улеснява изскубването му и запазва кореновата му система.

 

Почвеният профил се оформя в зависимост от начина на поливане и степента на механизация през вегетацията. Отглеждането може да става на бразди, леко-браздова повърхност с ниски лехи, а при поливане чрез дъждуване и на равна повърхност. Подходящият срок за засаждането на праза у нас е от 15 юни и може да продължи до 15-20 юли. Схемата, която  може да се използва е 20х20 см-редово /30х30 см при браздово отглеждане/ и 60+20+20+20+20+20/15-20 см или 60-25+25+25+25/15-20 см.

 

Основните грижи през вегетацията се състоят в окопаване, поливане и подхранване. Правят се основно 2-3 окопавания. Първото се прави 7-10 дни след засаждането, като се предхожда от презасаждане и поливане. Второто и трето са през 10-15 дни. Окопаването е плитко на 5-6 см без да се нарнява кореновата система. Поливането на праза е мярката, която осигурява добива и качеството. През цялата вегитация се правят 12-14 поливки, като през юли, август и септември са на интервал 7-10 дни, а след това през 10 дни.

 • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

tips