Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Подхранване на ягодоплодните култури с азотни торове

Автор:
Неизвестен
Подхранване на ягодоплодните култури с азотни торове

Съществен елемент от агротехниката на отглеждане на ягодоплодните култури е подхранването им с азотни торове. Азотът е жизнено важен хранителен за растенията химичен елемент, играещ първостепенна роля в растежните и репродуктивните процеси. По време на вегетацията по-голямата част от азота в растенията се концентрира в тъканите и органите с най-интензивна жизнена дейност.

 

Най-подходящи и масово използвани азотни торове са амониевият нитрат (амониева селитра) и карбамидът (урея). Неподходящи са минералните торове, съдържащи натрий и хлор, защото тези елементи в определени концентрации в почвата оказват токсично влияние върху ягодоплодните растения.

 

Ягоди: Грижите за плододаващите насаждения започват рано напролет веднага след просъхване на почвата със събиране и изгаряне на изсъхналите листа. След това се извършва пролетно подхранване с по 10-20 кг амониева селитра на декар. Торът се вмася от двете страни на редовете, като се внимава да не пада върху листата, понеже ги поврежда.  След подхранването веднага се извършва първата обработка на почвата, като междуредията се култивират на дълбочина 8-10 см, а защитната зона покрай редовете се окопава ръчно на 4-5 см. Подхранването е най-наложително при плододаващи насаждения със слаб растеж и бедна почва. Не се подхранват нови насаждения през първите две-три години, на които е извършено основно предпосадъчно торене.

 

Малини: За осигуряване на добър прираст младите растения се подхранват ежегодно с 8-10 кг/дка азот, който може да бъде внесен веднъж или на два пъти в зависимост от запасеността и механичния състав на почвата.. Добре запасените и по-тежки почви се подхранват веднъж през пролетта, а по-слабо запасените и леки почви се торят с азотен тор двукратно – рано през пролетта и в края на май-началото на юни, като торовата норма се разделя на две равни части.

 

Къпина: През първата половина на пролетта в редовата ивица се окопава плитко – до 5-6 см, като се внимава да не се повредят или унищожат кълновете. Междуредията се обработват на по-голяма дълбочина – 12-13 см., без опасност да се повредят корените, защото те се разполагат по-дълбоко , отколкото в редовата лента. Поради биологичните особености на къпината нормите на торене може да се намалят до 20% в сравнение с малината. Къпината развива по-мощна и дълбока коренова система и усвоява минералните хранителни вещества от по-голяма дълбочина и от по-голям обем почва.

 

Касис: През пролетта, когато новите идънки достигнат височина 10-12 см, се извършва подхранване с 15-30 кг/дкаамониев нитрат. През есента се извършва повторно подхранване със същото количество тор, като се има предвид, че плододаващите растения имат по-голяма нужда от вещества от младите. Азотният тор може да се разпръсне повърхностно след съжд или поливка, тъй като при влажна почва той се разтваря бързо и става достъпен за усвояване от корените на растенията. При млади растеният торът се разхвърля само около тях, а в стартите насаждения се наторява цялата площ, тъй като корените вече са обхванали почти цялата площ на междуредията.

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

tips