Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Подхранване на ягодоплодните култури с азотни торове

Автор:
Неизвестен
Подхранване на ягодоплодните култури с азотни торове

Съществен елемент от агротехниката на отглеждане на ягодоплодните култури е подхранването им с азотни торове. Азотът е жизнено важен хранителен за растенията химичен елемент, играещ първостепенна роля в растежните и репродуктивните процеси. По време на вегетацията по-голямата част от азота в растенията се концентрира в тъканите и органите с най-интензивна жизнена дейност.

 

Най-подходящи и масово използвани азотни торове са амониевият нитрат (амониева селитра) и карбамидът (урея). Неподходящи са минералните торове, съдържащи натрий и хлор, защото тези елементи в определени концентрации в почвата оказват токсично влияние върху ягодоплодните растения.

 

Ягоди: Грижите за плододаващите насаждения започват рано напролет веднага след просъхване на почвата със събиране и изгаряне на изсъхналите листа. След това се извършва пролетно подхранване с по 10-20 кг амониева селитра на декар. Торът се вмася от двете страни на редовете, като се внимава да не пада върху листата, понеже ги поврежда.  След подхранването веднага се извършва първата обработка на почвата, като междуредията се култивират на дълбочина 8-10 см, а защитната зона покрай редовете се окопава ръчно на 4-5 см. Подхранването е най-наложително при плододаващи насаждения със слаб растеж и бедна почва. Не се подхранват нови насаждения през първите две-три години, на които е извършено основно предпосадъчно торене.

 

Малини: За осигуряване на добър прираст младите растения се подхранват ежегодно с 8-10 кг/дка азот, който може да бъде внесен веднъж или на два пъти в зависимост от запасеността и механичния състав на почвата.. Добре запасените и по-тежки почви се подхранват веднъж през пролетта, а по-слабо запасените и леки почви се торят с азотен тор двукратно – рано през пролетта и в края на май-началото на юни, като торовата норма се разделя на две равни части.

 

Къпина: През първата половина на пролетта в редовата ивица се окопава плитко – до 5-6 см, като се внимава да не се повредят или унищожат кълновете. Междуредията се обработват на по-голяма дълбочина – 12-13 см., без опасност да се повредят корените, защото те се разполагат по-дълбоко , отколкото в редовата лента. Поради биологичните особености на къпината нормите на торене може да се намалят до 20% в сравнение с малината. Къпината развива по-мощна и дълбока коренова система и усвоява минералните хранителни вещества от по-голяма дълбочина и от по-голям обем почва.

 

Касис: През пролетта, когато новите идънки достигнат височина 10-12 см, се извършва подхранване с 15-30 кг/дкаамониев нитрат. През есента се извършва повторно подхранване със същото количество тор, като се има предвид, че плододаващите растения имат по-голяма нужда от вещества от младите. Азотният тор може да се разпръсне повърхностно след съжд или поливка, тъй като при влажна почва той се разтваря бързо и става достъпен за усвояване от корените на растенията. При млади растеният торът се разхвърля само около тях, а в стартите насаждения се наторява цялата площ, тъй като корените вече са обхванали почти цялата площ на междуредията.

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

   
  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

tips