Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Подхранването на пшеницата и ечемика с листни торове е необходимо

Автор:
Неизвестен
Подхранването на пшеницата и ечемика с листни торове е необходимо

Късната зима завари есенниците в различно състояние. Октомврийските посеве прораснаха, пожълтяха, бяха нападнати от житна муха. Внесените азотни торове подобриха състоянието и стимулираха образуването на допълнителни братя за сметка на унищожените, но като цяло разтенията не се вкорениха правилно. Част от посевите останаха във фаза 3-5-и лист и едва след азотното торене заложиха възел на братене.

 

В резултат на високите есенни температури пшеницата и ечемикът не се яровизираха отпимално. С повишаване на температурите и възстановяване на вегетацията през пролетта, растенията ще изпитат завишена потребност от микроелементи. Тази необходимост най-ефективно може да бъде задоволена чрез листното торене. Предназначеният за зърнено-житни култури листен тор лактофол съдържа оптимално съотношение от макро- и микроелементи.

 

Микроелементите са набор от всички необходими за възтановяването на растежа: желязо, цинк, молибден, мед, манган и бор с висока концентрация. Те са в лесна за усвояване от вегетативната маса форми и са разтворени в обогатената с витамини и стимулатори биотехнологична среда. Лактофол се предлага в две модификации – суспензията лактафол О и течен тор за пшеница и ечемик. В състава на създадените за листно торене на житните култури комплексни биоминерали торовете, са включени  и макроелементи: азот / в трите форминитратен, амониев, фосфор и калий. Благодарение на тях, нанесените на листата хранителни елементи се абсорбират по-бързо и с по-нисък разход на енергия. Променя се интензивността на усвояването на минералните торорве от кореновата система. Не на последно място е предимството, че торовете лактофол съдържат естествени пластични вещества и играят ролята на прилепител при съвмесното им прилагане с хербициди и други растителнозащитни препарати.

 

Хранителните елементи се усвояват напълно чрез листното подаване, ускоряват растежа на по-късно появилите се братя, компенсират разликите в развитието, залагат се класове с повече класчета и зърна. Подобряват се функциите на кореновата система и по-ефективно се използват внесените в почвата минерални торове. Освен това торовете лактафол имат антивирусен и антибактреиален ефект, който се дължи на съдържащата се в тях млечна киселина. С успех при есенниците може да се приложи и лактафол с диспергирана сяра. Той съдържа сяра, азот, фосфор, калий и висока концентрация от микроелементи и физиологично активни вещества.

 

Лактафол с диспергирана сяра е физиологично балансиран листен тор и едновременно с това е средство за укрепване на растенията, за повишаване на имунната им устойчивост и има добро превантивно действие срещу гъбни и бактериални болести. Тези му качества дават основание през настоящата пролет да бъде препоръчан за първото листно подхранване на порасналите посеви, където сгъстената туфа и  повишената влага крият опасности от заболявания. Прилага се след началното на вретенене в доза 600-800 мл/дка, с работен разтвор не по-малко от 4 л/дка.

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

tips