Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Повредите по лозата при ниски температури

Автор:
petrov70
Повредите по лозата при ниски температури

Лозята са чувствителни към ниските зимни температури, от късните пролетни и ранните есенни слани. През зимата, в някои райони на страната незагребаните лозя измръзват в различна степен. Повреждат се пъпките, едногодишните пръчки, чеповете, стъблата, рамената и кордоните.

 

Най-чувствителни са пъпките, централната пъпка на зимното око първа измръзва. Установява се чрез надлъжен пререз с остро ножче. Ако заместващите пъпки не са повредени, в зависимост от възрастта и диференцирането им, някои от тях се развиват и формират новите леторасти. Повредите на пъпките при отделните сортове са различни.

 

По-чувствителни са пъпките на десертните сортове, които измръзват при – 15 – 16 гр.С и в райони, където се реализират тези температури, с честота по-голяма о един път на 5 години, отглеждането им без загребване е рисковано. Набъбналите пъпки се повреждат от -2,5, до -4 гр.С. При температура от -18 до – 21 гр.С измръзват пъпките от 30-50 % при сортовете Ризлинг италиански, Алиготе, Шардоне, Каберне совиньон, Сапарови, Ркацители, Гаме и др. Когато температурите са от -23 до -24 гр.С се повреждат всички пъпки, а под -25 гр.С измръзва едногодишната и многогодишната дървесина.

 

При по-продължителен студ от -10 до -15 гр.С частично измръзват главните пъпки. Пъпките на култуците са по-устойчиви, резервните пъпки също са по-устойчиви от главните. Когато лозите са в относителен покой и температурите се повишат до 10-12 гр.С започва процес на разкалване, студоустойчивостта им силно намалява и при рязко понижение на температурите, се получават много по-големи повреди не само по пъпките но и по ликото и камбиалната тъкан. Тези тъкани първоначално имат кафеникав цвят, но впоследствие стават черни. Обикновено това явление за нашите климатични условия се наблюдава през втората половина на февруари и в края на зимата. Корените на лозата измръзват при -7 и – 8 гр.С.

 

Късните пролетни слани повреждат младите леторасти, съцветия и листа при температури – 1 до - 3 гр. С. Те стават първо тъмнозелени, след което покафеняват и изсъхват. От пролетните слани най-големи са повредите в загребните лозя, при които пъпките се развиват по-рано, от колкото при незагребните. Ранните есенни слани повреждат листата, които при – 0,7 гр.С покофеняват и изсъхват, а при температура по – 4 гр.С гроздовете стават чернокафяви, зърната омекват и покафеняват и изглеждат като попарени. От ранните есенни слани много често измръзват лозите във вкоренилищата.

 

Под действието на отрицателните температури в тъканите на лозата протичат сложни физиологични и биохимични процеси. При измръзване клетките се обезводняват, водата от тях преминава в междуклетъчните пространства и образуват ледени кристали, повреждащи клетъчните мембрани. При размразяване клетките не се възстановяват. За успешното презимуване на лозата при минусови температури е необходимо да се приложи цялостна система от агротехнически мероприятия, за да се осигури на лозите нормален растеж и добро узряване на леторастите.

 

През цялата вегетация лозата трябва често да се обработват и да се поддържат чисти от плевели, да се осигури нормален хранителен и воден режим и добро слънчево огряване чрез правилно разположение на плодните звена и на леторастите в пространството на лозовия шпалир, да се прилагат зелените резитби, особено при десертните сортове, да се натоварват лозите според тяхната растежна сила, да се води редовно борба с болестите и неприятелите и др.

 

Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж, като се избягват ниските, непроветриви и с тежки почви места, да се използват по-студеноустойчиви сортове. През есента е необходимо да се извърши навреме и качествено загребване на лозите. За борба със сланите се използват димни огнища от влажна слама,царевични стъбла, лозови пръчки и др.материали, разположени на 8-10 места в 1 дка лозе. Запалват се при температура 0 гр.С. Ефектът е по-голям, когато времето е напълно тихо. Облагородените лози във вкоренилищата се запазват от ранна есенна слана, като се загребват спойките и о5-6 пъпки от леторастите през средата на септември.

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

   
  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

tips