x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Племенна селeкция при говеда

Успешното млечно говедовъдство е преди всичко племенна селекция-създаване на супер породи,геномни оценки,повишаване на продуктивността,подобряване на възпроизводството на стадата.rnВисоко продуктивните животни имат по-кратък живот!Намалява интервала при смяната на поколенията-няма ли опасност и риск от кръстосване на "братя"със"сестри"и може ли да доведе до ускоряване на родствено съешаване?И това няма ли да предизвика намаляване на генетичните признаци и племенното разнообразие?

04.02.2013 в 15:12

 
Re: Племенна селкция при говеда

И на мен ще ми е интересно да чуя различни мнения за сегашното състояние на племенната селекция.
А като теоретично положение - струва ми се, че връзката между продължителността на стопанско използване на животните и вероятността да се получи нежелано родствено съешаване е доста далечна. При всички случай, близкородствено съешаване в стоковото животновъдство е недопустимо, а в племенното се допуска само по някакви специални съображения.
По скоро, с продължителността на стопанско използване на животните е свързано едно друго противоречие - между обществения интерес за по-бърза смяна на поколенията именно в най-добрите стада (защото по-бързата смяна на поколенията води до ускоряване на генетичния прогрес по отношение на селекционираните признаци) и интереса на конкретния собственик/управител на елитните ферми (защото пък тогава средната продуктивност на стадата обикновено не нараства много, поради това, че голяма част от животните се бракуват, още преди да са проявили в пълна степен наследствените си заложби и да са достигнали пика на своята продуктивност). А за какъвто и вид продуктивност да става въпрос – най-важна за нас би трябвало да е именно оценката на пожизнената продуктивност на животните.
Затова пък запазването на генетичното разнообразие в елитните популации е в интерес и на собственика/управителя, и на обществото. Възможно е при генетично еднородна популация за известен период да има чудесни резултати, но в по-дългосрочен аспект нещата тръгват надолу. В най-чист вид това го имаме при ГМО-тата в растениевъдството (понеже можем да приемем, че та са на практика генетично идентични) - почти винаги при тях се повтаря едно и също - през първите две-три години добивите са по-високи, разходът на пестициди - по-малък, към петата-шестата година се изравняват с тези при конвенционалните култури, а след това вече добивите при ГМО-тата са по-малки и разходите за пестициди - по-големи. Просто природата не търпи такива генетично идентични популации - самата същност на еволюцията е против тях. Няма основание да смятаме, че при животните ще е по-различно, просто тези процеси са по-бавни и не можем да ги видим така ясно, както при растенията.

04.02.2013 в 15:46

 
Re: Племенна селeкция при говеда

Очаквах,че доста колеги ще се включат в темата!Все пак е важна за рентабилно и печелившо говедовъдство!

04.02.2013 в 20:57

 
Re: Племенна селeкция при говеда

не няма такава опасност ако имаш добра случна програма и върху какво се спираш копита красота мляко дълголетие ............това е голям обем от информация и за това има комп.прогр.а относно братя и сестри какво ли не прави любовта
примерно за мляко се гледа бащата на бика с който заплождаш

04.02.2013 в 21:48

Мнението е редактирано за последно на 2013-02-04 21:53:54
 
Re: Племенна селeкция при говеда

Хайде,колеги!Нямате опасения,мнение,идеи?

05.02.2013 в 09:50

 
Re: Племенна селeкция при говеда

А освен колегите може ли да пишат и специалисти?

05.02.2013 в 10:01

 
Re: Племенна селeкция при говеда

О,Иванов-стига да не превърнете темата в бит пазар,както обикновено се случва!Заповядайте!До тук всички изразили мнение са специалисти!

05.02.2013 в 10:04

 
Re: Племенна селeкция при говеда

Ооооооооо щом Иванов е тук, няма как да не се намеся и аз. Колежке в никакъв случей няма да флуудя излишно.

Знам че моето мнение ще се отличава от общо приетите, и може да не е рентабилно за колегите говедовъди.

Онтосно изкуственото осеменяване съм абсолютно "За", даже смятам, че е задължително.Повишаването на продуктивността на кравите и здравето им е важен и сложен процес, който по нищо не се отличава от хуманитарния, като изключим разбира се "пациентите". Проблема идва от това, че продължителността на стопанския живот на използване, рязко спада. Разбира се "добивите" са по - високи, но на каква цена? Устойчивостта на "културнете" крави, на външни а и на вътрешни неблагоприятни фактори, е толкова занижена, че ежедневно са поставени в някаква опасна ситуация. Издражливоста на организма сам да се бори, е сведена почти до минимум. Постоянните разходи за лечение, медикаменти /изключвам ежедневните задължителни разхоти като обслужване и храна/, и ветеринарен специалист според мен "изяждат" печалбата от супер продуктивните крави. Като се прибави и късия жизнен период на използване, всъшност се питам на кого е нужно това. Дали пък в стремежа си към прогрес, не се намесваме прекалено много в природата на животните, а и дали имаме такова право? Дали след време това няма да ни изиграе толкова лоша шега, че на земята да останем само ние и хлебарките.

Ако се получи добър и градивен дебат, ще напиша още неща.

05.02.2013 в 10:36

 
Re: Племенна селeкция при говеда

И аз се надявах да се получи,колега,но явно интереса е в друга насока!

05.02.2013 в 21:41

 
Re: Племенна селeкция при говеда

Колеги,
не съм специалист по говедовъдство, но ще изложа собственото си мнение.
Лично аз съм "За" подобряване на генетичния фонд в стадата чрез впръскване на кръв от високопродуктивни породи.
Важна особеност при отглеждането на такива животни е, че фермерите, които ги отглеждат трябва да са наясно поне с елементарните теоретични основи на въдството (в случая говедовъдство). При отглеждане на такива породи трябва да се обезпечат нуждите на животните, а те са значително по-големи от тези на нископродуктивните крави.
Важна част от това е храненето и набавянето на всичко необходимо за да може тази крава да дава такова количество мляко и да е в добро здравословно състояние.
Правилното отглеждане също е неизменна част от процеса, осигуряване на постоянна вода, мека и чиста постеля, подрязване и грижа за копитата хигиена на доенето или иначе казано всички тези неща, които масово се пренебрегват в Българските ферми.
Не съм съгласен с мита, че продуктивните животни са податливи на болести повече от останалите, това е резултат от неправилно отглеждане а именно хранене. От там идва целия проблем просто културните породи за разлика от местните имат различни особености.
Една крава от черношарена порода примерно дава 20 литра мляко за ден, обаче ние и даваме всеки ден храна, която отговаря за 10-12 литра млечност, тази крава започва да изразходва телесните резерви за да набави останалото количество енергия и микроелементи като в същото време се стреми да поддържа максимална млечност. В резултат на това, кравата се изтощава, отслабва спада имунната система, рязко намалява млякото, трудно се запложда и др. Докато същата такава крава от някоя местна порода при липса на достатъчно количество храна просто ще намали млякото до минимум ( а може и да се пресуши) , но няма да изразходва телесният си резерв и ще бъде здрава.
Истината е че когато хората създадат нещо изкуствено, то и изкуствено трябва да му създадат всички необходими условия за развитие на генетичния потенциал.

05.02.2013 в 23:10

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

   
  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

forum