Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Паша и грижи за пчелите през юни

Автор:
Неизвестен
Паша и грижи за пчелите през юни

През юни, а и през другите месеци използването на ливадната, плевелната и горска паша от пчелите трябва да става съобразно с тяхната сила, за което пчеларят е нужно да е организиран и подготвен. Тези паши са по-продължителни, но значително по-слаби и доброто им използване за получаването на стоков мед зависи много от обема на гнездата на пчелните семейства. Когато площите за снасяне на майката са достатъчно големи, майката развива много активна яйценосна дейност.

 

Донасяният нектар е малко, има по-малко съдържание на вода и с него пчелите не могат да я ограничават, както е при акациевата паша. Това довежда до отглеждането на много пило. Докато излюпените от него пчели станат летящи, пашата преминава и те се явяват само консуматори на готовия мед, без да има откъде да пренасят нов нектар. И обратно, когато на майката се представя малък обем за снасяне, стоковия мед се увеличава.

 

Затова при постоянните пчелини, които използват за главна паша ливадната, плевелната и горската растителност, майките трябва да се ограничават с ханоманова решетка само в плодника /дори на 10 пити с 2 преградни дъски/ при дадан – блатовите кошери или долния корпус при многокорпусните. Когато обаче пчелинът от ливадна паша ще се превозва на слънчогледова, ограничението през тези паши трябва да бъде по-слабо, за да се отгледат повече пчели за слънчогледовата паша.

 

През този месец на всички семейства трябва да се дават пити за изграждане и редовно да се изрязват и стопяват далаците от строителните рамки. Трябва да се обърне внимание за опазване на питите от молци. Най-добре е, ако питите се поставят  в семействата. Пчелите ги охраняват много добре. Питите, намиращи се извън пчелните семейства, трябва да бъдат опушвани срещу молци на всеки две седмици /най-малко 2-3 пъти през сезона/. Опушването става със сяра в помещението или корпусите и магазините, в които се съхраняват, като се спазват противопожарните изисквания . Ореховите листа, лавандуловите и ментовите растения, както и нефталина само отблъскват с миризмата си молцовата пеперуда да не снесе по питите яйца, но снесените вече не се влияят от тях и ако не се унищожат ларвите чрез опушване, те унищожават питите.

 

През юни се центруфугира медът от магазините и корпусите. Желателно е той да бъде запечатен поне до половината в питите, за да е намалено водното му съдържание и избягната опасност от ферментиране при съхранението му. При изваждане на питите за центрофугиране трябва да се провери има ли в плодника достатъчно мед за нормалното изхранване и развитие на семейството до следващата паша. Правилно е пчеларят да остави по няколко пити с мед нецентрофугирани, които да използва при зазимяването.

 

Този мед не е захаросан в питите и за слънчогледовите райони е полезен. През този месец трябва да се следи за прояви на заболявания по пилото-европейски гнилец, така и от американски. Трябва да се правят редовни проверки за наличието на майките и пронасянето им в плодните отделения, на рояците, отводките и семействата, където са дадени маточници. Към края на месеца пчелните семейства трябва да се подготвят за изкарване на слънчогледовите масиви за опрашване и медосбор.

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

   
  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

tips