x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

относно фалитите на биопроизводители

Здравейте всички био-фермери,

Преди 2 седмици се върнах от конференция по проблемите на селските райони в щатите. Там ни заведоха в една био-ферма, която продава на клиентите си чрез абонамент, т.е. потребителят си плаща някаква сума между 100 и 300 долара годишно, които му осигуряват определено количество продукция през следващата година. Така производителят има пари да си планира годината, прескачат се "услугите" на банки и държава и най-вече се изгражда стабилна връзка между потребител и производител без прекупвачи.

Не мислите ли, че нещо такова можем да организираме и у нас? Дори с малки производители - ако се обединят няколко, за да има разнообразна продукция, мисля, че много потребители биха прибягнали до такава услуга.

31.08.2010 в 00:22

 
Re:

Идеята много ми харесва, има логика, може да се пробва!

31.08.2010 в 10:51

 
Re:

Ами то и сега си го има у нас- натуралната размяна между близки, роднини и приятели. Може би затова ударите на контролните органи са точно срещу такива дребни производители, защото пречат на "едрите риби", а и е най- лесно да се имитира работа в полза на обществото от "армията от държавни чиновници".

31.08.2010 в 10:57

 
Re:

Така е, но натуралната размяна не е източник на доходи.

Единственият проблем с такъв метод на продажби е, че вероятно някои по-малки производители нямат достатъчно диверсифицирана продукция, но това може да се преодолее ако няколко производители се обединят в продажбите, т.е. правят обща база данни на продукцията си, а след това разпределят приходите си вътрешно. Звучи малко сложно, но всъщност е доста лесно осъществимо.
Аз самата бих станала клиент на такова производство, а мисля, че и много други хора биха. Просто трябва да се организира. Да се види какво произвеждат биопроизводителите и какво искат потребителите и така.

31.08.2010 в 12:19

 
Re:

Според мене това няма нищо общо с натуралната размяна ...... тук говорим за култура и желание на част от потребителите и възможна гаранция за някакъв оборот от сигурни количества и за двете страни!

01.09.2010 в 10:29

 
Re:

Звучи добре като идея.Но съм сигурен 100 %, че това в България няма да стане. Готов съм на всякакъв облог. И няма да стане защото доверието на хората е изгубено благодарение на многото измамници във всички сфери на живота у нас.

01.09.2010 в 10:38

 
Re: АЕП

Такава форма на агро-екология имаше и по нашенско допреди година време. Само, че може да се нарече продажба по разписание. За комшиите се прави разписание кой кога може да си купи мляко и всичко точно. В Русия такава форма се нарича разносна продажба. Да ама не, взеха, че го забраниха (на местна почва общински съветници). Появиха се в България ментак агроспециалисти като пианистката Веселина Зумпалова-Ралчева, които дращат проекти за агроекология, че пари да им плаща държавата. На всичкото отгоре и ръководни постове заемат без да им мигне окото в Асоциация биопродукти. Толкова ли няма в България агроспециалисти, че са допуснали Веселинчето да се бута навсякъде където има мангизи за взимане? И друго какво био и еко има в производстото на лавандула и съдържането на съответна рафинерия? Не разбирам...

01.09.2010 в 13:13

 
Re:

Привет Дона, поздравления за темата. Аз също съм присъствала на семинар с френски биопроизводител и потребител от тяхната група.
На нас българите, най лесно ни е да кажем "А, това при нас не може да стане".
Аз пък, за разлика от предишния колега съм сигурна че може и даже ще стане.
Ще Ви разкажа малко от това, което разказаха на нас французинте. Създава се групата.
Потребителите внасят своята сума по сметката на фермера. Той от своя страна се задължава веднъж седмично да им доставя няколко вида зеленчуци и плодове, каквито произвежда.Количеството се договаря предварително. Освен това доставката е еднаква за всички от групата. Групата си определя един отговорник, намират едно място в дадения град, те ползват или някое кафене, и помещение на някой от групата и всички потребители на уречения ден и час, отиват там и си вземат доставката.
Така хората са намерили начин да минимализират всички разходи по доставка и продажби. Избягват не само банки, но най вече прекупвачи, търговски вериги и продажби на дребно в по малки магазини.
До такава степен си имат доверие че дори не изискват сертификат на производителя.
Съответно си има и дни в месеца когато потребителите могат да отидат във фермата и да се убедят сами как се произвеждат продуктите.
В резултат на всичко това и фермерът е доволен, че това което произведе ще бъде реализирано, има яснота по въпроса за това което трябва да произведе, спестява не малко разходи по опаковане,транспорт и т.н.
Потребителите пък получават биопродукти на цени далеч по ниски от тези в магазините.
И знаете ли какъв въпрос и им беше зададен най напред.
Какво се случва със зеленчук, който някой от потребителите не иска да консумира.
Ами много лесно. В помещението в което се доставят стоките има само една голяма маса. Този който не иска нещо, просто го оставя там и го взема някой друг. Толкова. Не е толкова трудно, просто трябва да решиш какво губиш и какво печелиш.

01.09.2010 в 14:03

 
Re: Таня

Здравейте,
не съм биопроизводител, но съм да кажем потенциален клиент. как да повярвам, че като си дам парите, този човек няма да изчезне. По телевизиите нон-стоп изнасят информация за измамени хора. То не бяха телефонни измамници, то не бяха фараони и пирамиди и т.н. Може би в по-малките населени места, където хората се познават, би било успешно.
Поздрави и успех

01.09.2010 в 15:21

 
Re: Дона и Таня

Хайде отговорете на atiko ако можете. Аз съм напълно съгласен с нея. Каква е гаранцията, че като си дам парите ,някога, евентуално, може би, ще получа някаква земеделска продукция???

01.09.2010 в 20:51

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

   
  Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

forum