Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Отглеждане на невен и неговите полезни приложения

Автор:
petrov70
Отглеждане на невен и неговите полезни приложения

Невенът е светлолюбива, топлолюбива и средно влаголюбива култура. Не се отглежда на засенчени места, понеже се намалява количеството на лечебните вещества. Невенът има къс вегетационен период. От сеитбата до започването на цъфтежа обикновено минават 10-12 седмици, още толкова продължава до прибирането на последните цветове и зрелите семена.

 

Невенът се използва при мъчно заздравяващи рани, успокоява централната нервна система, понижава рефлекторната възбудимост и артериалното налягане, засилва сърдечната дейност и забавя сърдечните ритми. Има и бактерицидно действие, особено срещу стафилококи и стрептококи.

Използва се още при кожни болести, гнойна рани, при болести на жлъчката, при болки в стомаха и червата, при жълтеница, спазми и за апетит. Невенът добре вирее на песъчливо-глинести алувиално-ливадни, кафяви горски, карбонатно-черноземни почви. Изискванията към предшественика са да оставя площите добре обработени и чисти от плевели. Културата дава добри резултати при едно нормално торене с внасяне на азот и фосфор в количество от 6-8 кг/дка чисто вещество. Т

 

ъй като основната суровина са цветовете, промяната на съотношението в полза на фосфора е за предпочитане, понеже де увеличава репродуктиванта част от растителната маса и добивите цвят и лечебни вещества са завишени. Поливането се извършва в зависимост от почвата и засушаването през лятото. Поливки се правят около 4-6 пъти.

 

Полезни предшественици за невена са пшеницата, картофи, фасул, соя, бостани и др. Не се препоръчва царевица и слънчоглед. При обработката и торенето на почвата е необходимо да се направят следните неща: - след прибирането на предшественика /житни/ се прави подметка на стърнищата, а през есента дълбока оран на дълбочина до 23 см.,през пролетта се извършват 1-2 култивирания, при нужда се фрезова и заравнява, - след окопния предшественик се провежда есенна дълбока оран, предсеитбено култивиране, подравняване и валиране при нужда. - преди есенната оран се внасят и заравят фосфорните торове в дози 50-60 кг/дка суперфосфат, преди сеитба-амониева селитра 20 кг/дка, а друга част амониева селитра в доза 10-15 кг/дка с втората копан.

 

Грижите през вегетационният период са свързани с борбата с плевелите. Могат да се използват хербициди, но се и правят и 2-3 окопавания между редовете, а при нужда и 1-2 ръчни окопавания. През времето на сухите и горещи месеци на растенията се правят и 4-6 поливки при умерени поливни норми. След поливането е необходимо да се изчакат 2-3 дни и след това да се пристъпва към следващата беритба на цветовете. По растенията на невена могат да се намерят заболявания от причинителите на листните петна и брашнестата мана, както и някои неприятели – зелева нощенка, цвеклов хоботник, телени червеи. Нападателите обикновено са слаби и не се води борба с причинителите.

 

Прибирането на суровината се извършва във фаза изцъфтяване на външните 3-4 реда от кошничките. Откъсването става ръчно, без дръжки. Цветовете се поставят в съдове по възможност в рехаво състояние. Бере се в хубави слънчеви дни след роса. Невенът се бере през месеците юли, август, септември до първите слани. Надземната маса се жъне със сърп или жътварка във фаза масов цъфтеж 20-30 см от върха, т.е. само добре облистената цъфтяща част.

 

Набраният невен се суши на сенчесто и проветриво място на тънък пласт върху рамки или книжни постелки при температура 30-45 гр.С. Сушенето трябва да става непосредствено след беритбата, с оглед да се запази цветът на суровината. Слез изсушаването суровината се опакова в стандартни каси или книжни чували и торби. Съхранява се на тъмно в проветриви и сухи помещения. Срокът на годност е следният: - сухи цвят срок на годност до 2 години, - рязан цвят срок на годност до 1 година, - млян цвят срок на годност до 6 месеца, - хербата срок на годност до 3 години.

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

tips