Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Отглеждане на мъжки и женски агнета за разполод

Автор:
Napred
Отглеждане на мъжки и женски агнета за разполод
За да подобрите едно стадо винаги трябва да започнете от младите животни. Затова е необходимо след раждането им да се подхожда избирателно. Групата на мъжките агнета за разплод е с най-високи изисквания. Подборът им започва от много ранна възраст - още на 20 - 25 ден след раждането. Така може да се направи преценка на екстериора и конструкцията на животните, на техния тип, на някои показатели на вълната им, като гъстота, дължина и нежност. Тази оценка е важна, за да може веднага да се диференцира храненето и отглеждането на избраните за разплод животни. Съставената група за разплод се поставя на специален режим на хранене и отглеждане.
Майките се хранят много добре, за да поддържат добра млечност, а мъжките агнета се оставят да бозаят до 3,5 - 4 месечна възраст и достигане на 25 - 30 кг. жива маса. Някои стопани, отглеждащи мъжки агнета за разплод ги оставят да бозаят до достигане на 35 - 38 кг. жива маса.
При отбиването се прави втора преценка на агнетата, бракуват се тези, които имат по-нежна или по- груба конструкция или някои екстериорни недостатъци, незабелязани на 20 дневна възраст. На тази възраст по-добре се преценяват и качествените признаци на вълната.
На 6-7 месечна възраст мъжките шилета се стрижат за първи път. Тогава се отчита и количеството на стригана вълна. Преди зазимяването им, когато шилетата са на 9 месеца се прави есенен преглед и още една преценка, както и бракуване на отделни животни. Последната преценка се прави на 16 -18 месечна възраст, това е първата пълна преценка по 15 -16 признака, наречена -бонитировка. Желателно е да се направи от специалист.
През целия период до 18 месечна възраст, мъжките шилета се поставят при отлични условия на хранене и отглеждане. Най -добре е след отбиването те да са на пасищни условия на отглеждане с добавка на концентрирана смеска за кочлета, с по- високо съдържание на белтъчни вещества, която да се дава почти на воля. През зимния период на отглеждане е важен преходът към оборно хранене с разнообразни фуражи. Помещенията трябва да са светли, просторни, а подът постлан с чиста слама.
Отглеждане на женски агнета за разплод.Това е втората по важност група, от нея зависи бъдещата продуктивност на стадото. Те се оставят да бозаят по- дълго време майчино мляко, преценява се външния им вид. Задължително е тези агнета да имат добър произход, техните майки да са с по-висока продуктивност от средната за стадото. Важно условие за повишаване на плодовитостта на стадото е да с е оставят за разплод агнета-близнаци. Не бива да се допуска единият близнак да се бракува, ако майката няма достатъчно мляко едното се дава на друга майка, но не се бракува.
При отбиването на 3 - 3,5 месечна възраст те имат жива маса 23 - 25 кг и се прави преценка на признаците им. На отбраните за разплод животни се поставя индивидуален инвентарен номер на дясното ухо. На 6 - 7 месечна възраст агнетата се остригват, контролира се качеството на остриганата вълна. Агнетата трябва да се отбиват постепенно с отпадане на второто и третото бозаене, така че последните дни да се пускат при майките само веднъж през деня. Подхранват се с концентриран фураж и люцерново сено, така и със силаж и добре развити се отбиват.
След отбиване шилетата не се пускат на сочна паша веднага за да не получат диария. Преминаването от оборно към пасищно хранене се осъществява постепенно в рамките на 10-12 дни. Последната преценка на женските шилета за разплод се прави на 16-18 месечна възраст. Преценява се едрината на животните, конструкцията и качествените показатели на вълната.

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

   
  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

tips