Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Отглеждане на дини

Автор:
PetkoRadan4ev
Отглеждане на дини

Динята е топлолюбиво растение. Изискванията към топлината са много големи и то през всички фази от развитието им. Оптималната температура за развитието е 28-32 гр. С. Дините проявяват особено високи изисквания към температурата през периода на плододаването и узряване на плодовете. Семената започват да поникават при темпера- тура 14-16 гр.С.

 

При средна денонощна температера около 20 гр.С те поникват за 5-6 дни. Тези високи изисквания към топлината определят ареала на разпространение на дините. Те се развиват най-добре в райони със сух и горещ климат. Успешното им отгл ждане е възможно само там, където има продължително горещо лято и редовни валежи в началните фази от развитието на растенията до изграждането на мощна коренова и листна система.

 

Продължителните застудявания и засушавания, особено в началото на вегетацията, се отразяват много неблагоприятно. При такива условия растенията забавят или спират развитието си, закръжавяват, а в много случаи и загиват. При темпе- ратура под 12 гр.С и над 40 гр.С хранителният баланс се нарушава и растенията силно страдат. При такава висока температура се забавя или се смущава оплождането. Плодовете могат да се деформират.

 

Динята е много взискателна към интензитета на светлината. Тя е свотлолюбиво растение. Развива се най-добре в райони с интензивно слънчево греене. Засенчването в който и да е период се отразява крайно неблагоприятно върху развитието на растенията. Поради това, практикат да се отглеждат дини в междуредията на възрастни овощни растения не е успешна. По отношение на продължителността на осветлението, динята е ръстение на късния ден- Младите растения, отглеждани при 10-12 часов ден, цъфтят и плододават по-рано.

 

Динята е сухоустойчиво растение, благодарение на силно развита коренова система, голямата й смукателна способност и строеж на листата. При значително понижаване на почвената влага, тя може да я използва много по-добре от други видове растения. Освен това, при силно засушаване, растението може да използва и част от вла гата, натрупана в плодовете. Именно тези биологични особености дават възможност дините да се отглеждат с успех при неполивни условия. Сухоустойчивостта до голяма степен се определя от мощнстта и разположението на кореновата система. Поради това, физическите качества на почвата и дълбочината на обработката й, оказват голямо внимание върху големината и качеството на добива. В тази връзка могат да се обеснят добрите резултати при риголване на почвата. Общата характеристика на сухоустойчивостта на динята, обаче, не дава достатъчна представа за практическите мерки във връзка с поддържане на водния режим на почвата през определени фази.

 

Независимо от строежа на листата, който ги предпазва от прегряване, те изпаряват големи количества вода. Едно динено растение, с два-три същински листа, за денонощие изпарява 170 г вода, а в началото на разклоняването и до поява на първите пъпки-250 г. От друга страна, през тази фаза кореновата система все още не е дъстатъчно развита.Следователно, при по-силно засушаване, тя може да се окаже недостатъчна за нормалното снабдяване на растението с вода. Затова поливките през ранните фази могат да имат решаващо значение за нормалния строеж и развитие на растенията. След пълното израстване на растенията, кореновата система се е оформила. Тя е широко и дълбоко разположена и нуждата от напояване е малка. През периода на узряването напояването е дори вредно, защото се понижава съдържанието на захари. В отделни случаи /при рязко колебание на влагата/ плодовете могат да се напукат.

 

От казаното следва, че напояването /ако е необходимо/ трябва да се провежда през ранните фази. Чрез тези поливки трябва да се осигури подходяща влажност на поч вата за по-късните фази. Най-подходяща почвена влажност на почвата за динята е 70% от ППВ. Дините не понасят преовлажнаване и хладни почви. При такива условия се образуват безвкусни плодове, с много дебели кори, грубо и неравномерно оцветяване на месото, с твърди бели части от сърцевината. Зреенето много закъснява. Динята не понася висока въздушна влажност. При такива слечаи растенията се разболяват от брашнеста мана. За това през години с чести валежи реколтата е слаба.

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

   
  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

tips