Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обявява прием на заявления за плащане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за кандидатите, подали заявления за подпомагане през 2017 година, съобщиха от пресофиса на фонда.
 
Приемът се отваря със Заповед № 03-РД/4786 от 16 ноември 2018 г. на изпълнителния директор на ДФЗ – РА. Заявките за плащане ще се приемат от 30 ноември до 31 декември 2018 г. в областните дирекции на институцията.
 
В рамките на обявеният прием, земеделските стопани могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, при подаване на заявка за плащане, без да поемат нов ангажимент, ако увеличението е с не повече от 10 на сто от одобрените ЖЕ и не могат да заявят нова дейност или подмярка в рамките на поетия ангажимент.
Финансова помощ ще се предоставя на земеделски стопани, които се задължават да спазват доброволно петгодишни поети ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.
 
Субсидиите се получават под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Помощта се предоставя при условие, че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението за подпомагане.
 
Подробните изисквания и наборът документи за подпомагане/плащане по мярката са разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014 – 2020 г. Допълнителна информация и образци на изискуемите документи за участие в мярката ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.